Έπειτα από την απώλεια τριών μη επανδρωμένων σκαφών που θα ανεφοδίαζαν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), το πλήρωμα του τροχιακού εργαστηρίου πρέπει να χάρηκε τη Δευτέρα με την άφιξη ενός ιαπωνικού μεταγωγικού που μεταφέρει τέσσερις τόνους προμηθειών.

Το σκάφος Kounotori («λευκός πελαργός») εκτοξεύτηκε την περασμένη Τετάρτη από το διαστημικό κέντρο του μικρού νησιού Τανεγκασίμα νότια του Τόκιο.

Έπειτα από ταξίδι πέντε ημερών, πλεύρισε τον ISS σε μικρή απόσταση και συνελήφθη από τον ρομποτικό βραχίονα του σταθμού προκειμένου να μεταφερθεί στη θυρίδα πρόσδεσης.

Ανεφοδιασμός με την τέταρτη

Οι προμήθειες που περιέχει το Kounotori, βάρους 4.309 κιλών, είναι πολύτιμες για το πλήρωμα του σταθμού έπειτα από την απώλεια τριών αποστολών από τον Οκτώβριο. Ένα αμερικανικό σκάφος της εταιρείας Orbital Sciences εξερράγη κατά την εκτόξευση, ενώ ένα ρωσικό Progress απέτυχε να φτάσει στη σωστή τροχιά και καταστράφηκε φλεγόμενο στην ατμόσφαιρα. Λίγους μήνες αργότερα ακολούθησε η απώλεια του σκάφους Dragon της αμερικανικής SpaceX, το οποίο εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευση.

Τη μεταφορά αστροναυτών από και προς το πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα έχουν αναλάβει αποκλειστικά τα ρωσικά Soyuz.

Newsroom ΔΟΛ