Ηταν 24 Απριλίου του 1990 όταν η NASA ανακοίνωσε ότι το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο εκτοξεύθηκε επιτυχώς. Οι εκτιμήσεις των ειδικών ανέφεραν ότι το Hubble θα είχε διάρκεια ζωής η οποία δεν θα ξεπερνούσε τα δέκα έτη. Ομως χάρη στις τακτικές επανδρωμένες αποστολές επισκευής και αναβάθμισης το τηλεσκόπιο όχι μόνο συνεχίζει να λειτουργεί αλλά βλέπει ακόμη πιο βαθιά και «καθαρά» μέσα στο Σύμπαν.

Η επιτυχημένη λειτουργία του Hubble οδήγησε τις διαστημικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο να κατασκευάσουν και να εκτοξεύσουν ένα πλήθος διαστημικών τηλεσκοπίων που καταγράφουν συνεχώς όλα όσα συμβαίνουν σε όλα τα μήκη και πλάτη του Σύμπαντος.

Βιογραφικό

Εκτόξευση: 24 Απριλίου 1990

Βάρος: 11 τόνοι

Μήκος: 43.5 μέτρα

Θέση: 569 χλμ έξω από τη Γη

Τροχιά: Ολοκληρώνει μια περιστροφή της Γης σε 97 λεπτά

Ονομα: Πήρε το όνομα του από τον κορυφαίο αστρονόμο Εντουιν Χαμπλ που ανακάλυψε ότι το Σύμπαν επεκτείνεται βάζοντας τα θεμέλια για τη διατύπωση της θεωρίας της Μεγάλης Εκρηξης

Κόστος: Η κατασκευή και εκτόξευση του κόστισε 1,5 δισ. δολάρια

Εργασία: Το τηλεσκόπιο μεταδίδει κάθε εβδομάδα περί τα 120 GB δεδομένων, ποσότητα που ισοδυναμεί με ένα ράφι γεμάτο βιβλία μήκους ενός χιλιομέτρου.

Μέλλον: Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της NASA το Hubble θα σταματήσει να λειτουργεί το αργότερο το 2020, δεν θα γίνει άλλη αποστολή αναβάθμισης και ύστερα από λίγα χρόνια θα αυτοκαταστραφεί πέφτοντας στη γήινη ατμόσφαιρα. Ο διάδοχος του, το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, είναι προγραμματισμένο να εκτοξευθεί το 2018.

Δείτε σχετικά: To Hubble στα 25: Οι πέντε σημαντικότερες ανακαλύψεις

Εκδήλωση στο Πλανητάριο

Οπως είναι ευνόητο το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τις εκδηλώσεις για τα 25α γενέθλια του Hubble και προσκαλεί το κοινό σε μια μοναδική εκδήλωση την Δευτέρα 27 Απριλίου 2015. Η εκδήλωση περιλαμβάνει την προβολή της επετειακής παράστασης «Το Σύμπαν του Hubble». Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν δύο προβολές (ώρες 20:00 και 21:00) με ελεύθερη είσοδο.

Ηταν 1η Απριλίου του 1995 όταν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε μια σειρά φωτογραφίες από μια περιοχή στο νεφέλωμα του Αετού. Επρόκειτο για εικόνες από τρεις γιγάντιες στήλες μοριακού υδρογόνου και σκόνης οι οποίες ήταν τόσο πυκνές που τα αέρια στο εσωτερικό τους κατέρρεαν βαρυτικά σχηματίζοντας νέα άστρα. Οι επιστήμονες τις ονόμασαν «Στήλες της Δημιουργίας». Πρόκειται για τη διασημότερη εικόνα του Hubble και αποτελεί το σήμα κατατεθέν του τηλεσκοπίου. Το 2007 αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι το κοσμικό ωστικό κύμα από την έκρηξη ενός υπερκαινοφανούς αστέρα διέλυσε αυτές τις εντυπωσιακές στήλες.