Για πρώτη φορά, τρένο ξεπέρασε το φράγμα της ταχύτητας των 600 χλμ/ώρα: Σε δοκιμαστική διαδρομή, ιαπωνικό τρένο μαγνητικής αιώρησης maglev έπιασε τα 603 χλμ/ώρα, όπως ανακοίνωσε πανηγυρικά η εταιρεία JR Tokai.

Το τρένο προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί από το 2027 στη γραμμή Τόκιο-Ναγκόγια και, στην «καθημερινή» εμπορική του χρήση, θα κινείται με μέγιστη ταχύτητα «μόλις» τα 500 χλμ/ώρα.

286 χλμ. σε 40 λεπτά

Θα καλύπτει την απόσταση των 286 χλμ. σε 40 λεπτά -κάτω από το μισό χρόνο που χρειάζονται σήμερα τα υπερσύγχρονα shinkansen.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τα 590 χλμ/ώρα, το οποίο επίσης είχε επιτευχθεί με αυτό το μοντέλο μόλις πριν από μία εβδομάδα.

Τα τρένα μαγνητικής αιώρησης αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες χωρίς τριβή, καθώς δεν ακουμπούν στις ράγες αλλά παραμένουν μετέωρα πάνω από αυτές με τη βοήθεια ισχυρών μαγνητικών πεδίων.

Η σύνδεση με maglev με την Οσάκα σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2045. Το κόστος φυσικά είναι αστρονομικό, αναλόγως των ταχυτήτων που θα πιάνουν τα τρένα: Εννιά τρισ. γεν, δηλαδή περίπου 70 δισ. ευρώ, καθώς εκτός από τις γραμμές χρειάζεται και διάνοιξη αρκετών τούνελ.