‘Ενας σκηνοθέτης που αναζητούσε τοποθεσίες για γυρίσματα στην έρημο της Αυστραλίας είχε την τύχη να βιντεοσκοπήσει ένα στρόβιλο από φλόγες ύψους 30 μέτρων στη διάρκεια μεγάλης πυρκαγιάς κοντά στο Άλις Σπρινγκς.

Το φαινόμενο

Οι πυροστρόβιλοι ίσως δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, συνήθως όμως κρύβονται στο κέντρο μεγάλων πυρκαγιών και σπάνια καταγράφονται, εξήγησε στο δικτυακό τόπο Life’s Little Mysteries o Μαρκ Ουαϊσόκι, καθηγητής ατμοσφαιρικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ και κλιματολόγος της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Στην πραγματικότητα, επισήμανε, ο μηχανισμός σχηματισμού των πυροστρόβιλων είναι διαφορετικός από ό,τι στους ανεμοστρόβιλους, μοιάζει όμως με το φαινόμενο των στροβίλων σκόνης που εμφανίζονται συχνά σε καυτές ερήμους.

Ο πυροστρόβιλος σχηματίζεται πάνω από μικρές περιοχές του εδάφους στις οποίες η θερμοκρασία τυχαίνει να είναι υψηλότερη. Ο αέρας ζεσταίνεται από αυτά τα δυσανάλογα θερμά σημεία του εδάφους και αρχίζει να ανυψώνεται, οπότε σχηματίζει μια στήλη χαμηλότερης πίεσης. Ο γύρω αέρας εισβάλλει σε αυτή την περιοχή για να αποκαταστήσει την ισορροπία και τελικά αρχίζει να περιστρέφεται σε δίνη.

Καθώς η δίνη αυτή ανεβαίνει και τραβά τις φλόγες προς τα πάνω, προσθέτει ο Δρ Ουαϊσόκι, η διάμετρός της κοντά στο έδαφος μικραίνει και οι φλόγες περιστρέφονται όλο και ταχύτερα, όπως συμβαίνει σε έναν πατινέρ που τραβά τα χέρια του προς τον κορμό για να αυξήσει την ταχύτητα περιστροφής.

Δεδομένου ότι το φαινόμενο σπάνια βιντεοσκοπείται, λίγα είναι γνωστά για τις διαστάσεις που μπορούν να πάρουν οι πυροστρόβιλοι. Ο Δρ Ουαϊσόκι εκτιμά ότι φτάνουν μέχρι 30 μέτρα από το έδαφος, περιστρέφονται με ταχύτητα γύρω στα 35 χιλιόμετρα την ώρα και διαρκούν συνήθως λιγότερο από ένα λεπτό.