Μια νέα υπολογιστική τεχνική που αναπτύχθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων προσφέρει την πιο ρεαλιστική προσομοίωση που διαθέτουμε ως σήμερα για τη γέννηση των γαλαξιών. Οι ερευνητές του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν και του Ινστιτούτου Θεωρητικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή Odyssey του Χάρβαρντ και το πρόγραμμα Arepo, το οποίο προσφέρει στους ειδικούς ένα νέο, ισχυρότερο «εργαλείο» για την ανάπτυξη συμπαντικών μοντέλων.

Βασιζόμενο στο λυκόφως της Μεγάλης Εκρηξης το Arepo, το οποίο αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης με επικεφαλής τον Φόλκερ Σπρίνγκελ, εξελίσσει τα δεδομένα του στον χρόνο για διάστημα 14 δισ. ετών. Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Χάρβαρντ, προσφέρει για πρώτη φορά στους επιστήμονες τη δυνατότητα να «χτίσουν» από το μηδέν ένα σύμπαν γεμάτο γαλαξίες όπως αυτό που παρατηρούμε γύρω μας.

Μια «στιγμή» από αυτή τη διαδικασία, το στάδιο της γέννησης των γαλαξιών, παρουσιάζει με πρωτοφανή ευκρίνεια το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, «συμπυκνώνοντας» 9 δισ. χρόνια κοσμογονικής εξέλιξης μέσα σε ένα λεπτό. «Δημιουργήσαμε όλη την ποικιλία των γαλαξιών που βλέπουμε στο τοπικό μας Σύμπαν» εξήγησε ο Μαρκ Φογκελσμπέργκερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να αναπαραστήσουν εκτενέστερα διαστήματα του κοσμικού παρελθόντος μας για να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο και ρεαλιστικότερο μοντέλο του Σύμπαντος που έχει δημιουργηθεί ποτέ.