Πολλές είναι οι προτάσεις και οι ιδέες που έχουν διατυπωθεί για την αντιμετώπιση ενός απειλητικού αστεροειδή. Μια νέα πρόταση ρίχνουν στο τραπέζι δύο μηχανικοί βρετανικού πανεπιστημίου. Υποστηρίζουν ότι εκτοξεύοντας πολλά μικρά ρομποτικά σκάφη και στέλνοντάς τα να πέσουν πάνω σε ένα απειλητικό αστεροειδή μπορούν να εκτρέψουν την πορεία του.

Η νέα πρόταση

Μια από τις δημοφιλείς προτάσεις αντιμετώπισης ενός απειλητικού αστεροειδή είναι να στείλουμε μεγάλα σκάφη που θα τον πλησιάσουν και είτε θα εξαπολύσουν εναντίον του πυρηνικούς πυραύλους είτε θα χρησιμοποιήσουν πολύ ισχυρά λέιζερ με στόχο να τον καταστρέψουν ή να εκτρέψουν την πορεία του.

Η Αλισον Γκίμπινγκς και ο Μασιμιλιάνο Μπαζίλε του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ στη Σκοτία θεωρούν ότι η αντιμετώπιση ενός απειλητικού αστεροειδή μπορεί να γίνει με μια λιγότερο «φαντασμαγορική» επιχείρηση. Υποστηρίζουν ότι ένα σμήνος μικρών ρομποτικών σκαφών μπορεί να δώσει τη λύση. Οι δύο μηχανικοί εκτιμούν ότι πέφτοντας με ταχύτητα πάνω στο αστεροειδή τα σκάφη-καμικάζι θα καταφέρουν να εκτρέψουν την πορεία του.

Καμικάζι

Τα σκάφη θα κινούνται με ηλιακή ενέργεια και οι δύο μηχανικοί υπολογίζουν ότι θα μπορούν να εκτρέψουν έναν αστεροειδή που κινείται προς τη Γη κάνοντάς τον να περάσει σε απόσταση 35 χιλιάδων χλμ από τον πλανήτη μας.
Σύμφωνα με τους δύο μηχανικούς για να είναι αποτελεσματική η αποστολή τα σκάφη θα πρέπει να ξεκινήσουν το ταξίδι τους οκτώ χρόνια προτού ο αστεροειδής μπει σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη.

Οι δύο μηχανικοί έχουν μια ακόμη εναλλακτική πρόταση. Λένε ότι αντί για σκάφη-καμικάζι είναι πιθανό να μπορούν να εκτρέψουν ένα αστεροειδή από την πορεία του μικρά σκάφη τα οποία θα τον ακολουθούν και θα τον «πυροβολούν» συνεχώς από κοντινή απόσταση με λέιζερ.