Αμερικανοί αστρονόμοι εντόπισαν ένα σπάνιο κοσμικό φαινόμενο που λαμβάνει χώρα σε ένα κοντινό μας άστρο. Όπως φαίνεται ο γιγάντιος πλανήτης που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το άστρο WASP 18 έχει τόσο ισχυρή βαρύτητα που επιδρά σε αυτό με τρόπο ανάλογο με εκείνο της Σελήνης στις θάλασσες της Γης.

Αστρική παλίρροια

Το WASP 18 βρίσκεται σε απόσταση 325 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Φοίνικα και έχει λίγο μεγαλύτερη μάζα από αυτή του Ήλιου. Σε απόσταση μόλις 3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από το άστρο βρίσκεται ένας γιγάντιος πλανήτης που έχει μάζα δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Δία ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος.

Ο πλανήτης που έχει λάβει την ονομασία Wasp 18b είναι τόσο κοντά στο άστρο που ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε μια μέρα – δηλαδή ένα γήινο έτος αντιστοιχεί για τον συγκεκριμένο πλανήτη σε ένα 24ωρο.

Στενές επαφές …αστρικού τύπου

Μάλιστα κατά την τροχιακή του κίνηση ο πλανήτης πλησιάζει το άστρο σε απόσταση μικρότερη του ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων και με δεδομένο το μέγεθος του θα μπορούσε να πει κάποιος ότι σχεδόν το ακουμπάει…

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια διαπίστωσαν ότι το πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη επηρεάζει το άστρο ασκώντας παλιρροϊκές δυνάμεις οι οποίες υποχρεώνουν την επιφάνεια του άστρου να ανασηκώνεται και να υποχωρεί.

Η ανακάλυψη η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Monthly Notices of the Royal Astronomical Society θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τη μελέτη των πλανητικών συστημάτων.