από metereologos.gr
Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018
 
 

Πότε πρέπει να πίνουμε τον χυμό μας μέσα στην ημέρα;

Μελέτη δείχνει ότι δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνουμε τον φρεσκοστυμμένο χυμό μας το πρωί με άδειο στομάχι
Πότε πρέπει να πίνουμε τον χυμό μας μέσα στην ημέρα;
Οι ερευνητές του Πρίνστον αναφέρουν ότι η κατανάλωση φρουτοχυμού με άδειο στομάχι επιβαρύνει σημαντικά το πεπτικό σύστημα και μπορεί να διαταράξει τη βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Ουάσινγκτον 

Σας αρέσει να πίνετε κάθε πρωί τον φρεσκοστυμμένο χυμό σας; Η επιστήμη έρχεται να σας συμβουλεύσει να το σκεφτείτε καλύτερα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Πρίνστον αναφέρουν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Cell Metabolism» ότι η κατανάλωση φρουτοχυμού με άδειο στομάχι επιβαρύνει σημαντικά το πεπτικό σύστημα και μπορεί να διαταράξει τη βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου.

Οι χυμοί φρούτων περιέχουν μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης η οποία, μετά την κατανάλωσή τους, φθάνει γρήγορα στο λεπτό έντερο, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Υστερα από περιόδους «νηστείας» - όπως συμβαίνει το πρωί μετά το ξύπνημα που το στομάχι έχει παραμείνει άδειο για πολλές ώρες – το λεπτό έντερο δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης με αποτέλεσμα το σάκχαρο να… ξεχειλίζει προς το παχύ έντερο. Όταν φθάσει σε αυτό έρχεται σε επαφή με τα «καλά» βακτήρια του εντέρου τα οποία δεν είναι «σχεδιασμένα» για τέτοιες δουλειές, κοινώς για επεξεργασία της ζάχαρης.

Ζάχαρη μόνο μετά τα γεύματα

Παρότι από τη μελέτη δεν αποκαλύφθηκε κάποια αρνητική επίδραση στην υγεία, οι επιστήμονες που τη διεξήγαγαν πιστεύουν ότι είναι πιθανό να υπάρχει τέτοια επιβαρυντική επίδραση. Ετσι, με βάση και τα ευρήματα, συμβουλεύουν τον πληθυσμό να καταναλώνει ζάχαρη με μέτρο μόνο μετά τα γεύματα.

Αν και στοιχεία έχουν δείξει ότι το ήπαρ είναι εκείνο που επεξεργάζεται τα σάκχαρα, η νέα μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια μαρτυρεί ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 90% της φρουκτόζης πέπτεται από το λεπτό έντερο. Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές έδωσαν στα ποντίκια ένα μείγμα φρουκτόζης-γλυκόζης και στη συνέχεια παρακολούθησαν πώς το πεπτικό σύστημα των ζώων επεξεργαζόταν τα σάκχαρα. Τα πειράματα έδειξαν ότι το λεπτό έντερο επιτελεί πολύ καλύτερα το έργο της επεξεργασίας της φρουκτόζης αν αυτή καταναλώνεται μετά από ένα γεύμα.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Τζόσουα Ραμπίνοβιτς ανέφερε ότι «είδαμε πως όταν ταΐσαμε τα ποντίκια πριν από την έκθεση στη ζάχαρη, βελτιώθηκε η ικανότητα του λεπτού εντέρου τους να επεξεργάζονται τη φρουκτόζη και με τον τρόπο αυτό το μικροβίωμά τους προστατεύθηκε».

 

 



Ιατρική – Βιολογία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    Το πορτοκάλι το πρωί είναι χρυσάφι, το μεσημέρι ασήμι .. το βράδυ σίδηρος | 09/02/2018 19:20
    Η σοφή λαϊκή ρήση συναρτήσει των πρωινών ωρών 8 ως 12 περίπου που ο αιματοκρίτης παίρνει τις μεγαλύτερες τιμές του, ειδικά για τα εσπεριδοειδή που παρουσία της βιταμίνης C και πλειάδας ιχνοστοιχείων μας τονώνουν αρωγής του Ήλιου. Η φύση προνόησε τέτοιους ρυθμούς εύλογης της κύριας πρωινής δραστηριότητας στην εργασία. Πέραν της 12ης .. 1μμ ο αιματοκρίτης σταθεροποιείται με λογική μικρή πτώση λόγω αιμόλυσης ερυθρών αιμοσφαιρίων (αυτά που έφτασαν τις 80 μέρες ζωής) στην σπλήνα μέχρι να παραχθούν από τον μυελό των οστών νέα την επόμενη μέρα. Για αυτό και για τους νεφρούς η πρόσληψη χυμών είναι καλύτερη το πρωί ως τις 12..
    Γιάννης Στ. Καλλιθέα
    απάντηση11