Ένα – δύο ποτήρια κρασί την ημέρα «καθαρίζουν» κυριολεκτικώς το μυαλό. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Scientific Reports» έδειξε ότι τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν τον εγκέφαλο να απομακρύνει τις τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Καλύτερη απομάκρυνση των «αποβλήτων»

«Η παρατεταμένη κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ είναι γνωστό ότι έχει αρνητική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα» ανέφερε η Μάικεν Νέντεργκαρντ, μια εκ των δύο διευθυντών του Κέντρου Μεταφραστικής Νευροϊατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ και κύρια συγγραφέας της νέας μελέτης. «Ωστόσο στη νέα μελέτη μας δείξαμε για πρώτη φορά ότι χαμηλές δόσεις αλκοόλ είναι ευεργετικές για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς κατά κύριο λόγο βελτιώνουν την ικανότητα του εγκεφάλου να απομακρύνει τα ‘απόβλητα’».

Η έρευνα της δρος Νέντεργκαρντ επικεντρώνεται στο γλεμφικό σύστημα (συνδυασμός από τις λέξεις «γλοία» και «λεμφικό»), το μοναδικό αυτό «σύστημα καθαρισμού», το οποίο περιγράφηκε για πρώτη φορά από την ίδια και τους συνεργάτες της το 2012. Οι ερευνητές είχαν δείξει πώς το εγκεφαλονωτιαίο υγρό εισέρχεται στον ιστό του εγκεφάλου και απομακρύνει τα «απόβλητα», συμπεριλαμβανομένων των πρωτεΐνών β-αμυλοειδές και ταυ οι οποίες συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Ερευνες που ακολούθησαν έδειξαν ότι το γλεμφικό σύστημα είναι πιο δραστήριο όταν κοιμόμαστε, μπορεί να υποστεί βλάβες λόγω εγκεφαλικού και τραύματος καθώς και ότι βελτιώνεται με την άσκηση.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια διερεύνησε την επίδραση τόσο της οξείας όσο και της χρόνιας έκθεσης στο αλκοόλ. Όταν οι επιστήμονες μελέτησαν τον εγκέφαλο των πειραματοζώων που είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα αλκοόλ για μεγάλο διάστημα χρόνου, κατέγραψαν υψηλά επίπεδα ενός μοριακού δείκτη φλεγμονής, κυρίως σε κύτταρα που ονομάζονται αστροκύτταρα και τα οποία αποτελούν ρυθμιστές του γλεμφικού συστήματος. Παρατήρησαν επίσης φθίση των γνωστικών και κινητικών ικανοτήτων των ζώων.

Ποντίκια όμως που είχαν εκτεθεί σε χαμηλά επίπεδα αλκοόλ, αντίστοιχα της κατανάλωσης περίπου 2 ½ ποτών την ημέρα, εμφάνισαν χαμηλά επίπεδα φλεγμονής στον εγκέφαλο ενώ και το γλεμφικό σύστημά τους ήταν πιο αποτελεσματικό στην απομάκρυνση τοξινών, σε σύγκριση με άλλα ποντίκια που δεν είχαν εκτεθεί καθόλου σε αλκοόλ. Παράλληλα οι γνωστικές και κινητικές ικανότητες των ζώων αυτών ήταν αντίστοιχες με εκείνων της ομάδας ελέγχου που δεν είχαν καταναλώσει καθόλου αλκοόλ.

Με βάση τα ευρήματα οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι οι χαμηλές δόσεις αλκοόλ φαίνεται να βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου.