Τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας χαμηλής έντασης – όπως το να στέκεται απλώς κάποιος, να περπατά με αργό βηματισμό ή να κάνει δουλειές του σπιτιού, είναι τελικώς μεγαλύτερα από ό,τι νομίζαμε. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Clinical Epidemiology», αν κάποιος αντικαταστήσει μόλις μισή ώρα καθισιού μέσα στην ημέρα με απλές δραστηριότητες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εν δυνάμει θανατηφόρας καρδιαγγειακής νόσου κατά 24%.

Η μελέτη

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές ανέλυσαν πώς διαφορετικά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας επιδρούν στη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές νόσους (μεταξύ άλλων αιτίων θνησιμότητας) 15 χρόνια αργότερα. Τα στοιχεία που αφορούσαν 1.200 άτομα συνελέγησαν από προηγούμενη μελέτη, την ABC (Attitude, Behaviour and Change Study) στην οποία τα επίπεδα δραστηριότητας καταγράφονταν με ανιχνευτές κίνησης και συγκρίνονταν με στοιχεία σχετικά με θανάτους και αίτια θανάτου από τα αρχεία των αρμόδιων σουηδικών υπηρεσιών.

«Πρόκειται για μια μοναδική στο είδος της μελέτη καθώς αναλύσαμε έναν μεγάλο αριθμό ατόμων κάνοντας αντικειμενικές μετρήσεις σχετικά με τη φυσική δραστηριότητα για μια περίοδο 15 ετών» ανέφερε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μαρία Χαγκστρέμερ, λέκτορας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα και προσέθεσε: «Σε προηγούμενες μελέτες οι εθελοντές καλούνταν να μιλήσουν οι ίδιοι για τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητάς τους, κάτι που όμως μπορεί να οδηγήσει σε λάθη αφού είναι δύσκολο να θυμάται κάποιος ακριβώς πόση ώρα κάθεται ή κινείται μέσα στην ημέρα».

Οσο πιο έντονη η δραστηριότητα, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η αντικατάσταση του… καθισιού ακόμη και με απλές, καθημερινές δραστηριότητες έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ακόμη και μισή ώρα βόλτα ή ενασχόληση με τις δουλειές του σπιτιού την ημέρα, φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια κατά περίπου 24%. Παράλληλα, όταν η αντικατάσταση της καθιστικής ζωής γινόταν από μια λίγο πιο έντονη φυσική δραστηριότητα, όπως το έντονο περπάτημα ή η γυμναστική υψηλής έντασης, τα οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα ήταν ακόμη μεγαλύτερα. Δέκα λεπτά έντονης φυσικής δραστηριότητας την ημέρα μείωναν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου κατά 38% ενώ 30 λεπτά έντονης δραστηριότητας μείωναν τις πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια κατά 77%.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της μελέτης ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, το επίπεδο μόρφωσης καθώς και η νοσηρότητα από άλλα αίτια.

«Προηγούμενη μελέτη μας είχε επίσης δείξει ότι τα άτομα που κάθονται για περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα αντιμετωπίζουν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με εκείνα που κάθονται λιγότερες από 6,5 ώρες ημερησίως» ανέφερε η πρώτη συγγραφέας της νέας μελέτης Ινγκ-Μαρί Ντορν, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα.