από metereologos.gr
Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
 
 

Γονιδιακή θεραπεία προλαμβάνει την κώφωση

Το μοριακό «ψαλίδι» CRISPR απέτρεψε την εμφάνιση κώφωσης με γενετική ρίζα σε ποντίκια
Γονιδιακή θεραπεία προλαμβάνει την κώφωση
H θεραπεία με το μοριακό «ψαλίδι» CRISPR οδήγησε στη διατήρηση των τριχιδίων που ανιχνεύουν τους ήχους στο έσω ους των μικρών ποντικιών (τα τριχίδια αυτά φαίνονται μέσα στο λευκό πλαίσιο στη φωτογραφία αριστερά). Αντιθέτως στα ζώα που δεν έλαβαν θεραπεία τα τριχίδια του έσω ωτός εξαφανίστηκαν (όπως φαίνεται μέσα στο λευκό πλαίσιο στη φωτογραφία δεξιά) Credit: Gao et al. /Nature 2017
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Λονδίνο 

Ερευνητές επέτυχαν να αποτρέψουν την εμφάνιση κώφωσης σε ποντίκια με χρήση μιας άκρως δημοφιλούς στα εργαστήρια τεχνικής επεξεργασίας του γονιδιώματος η οποία ονομάζεται CRISPR/Cas9. Όπως ανέφεραν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature», οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το ΜΙΤ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέιβιντ Λιου, κατάφεραν παρεμβαίνοντας σε ένα γονίδιο να προλάβουν την εμφάνιση κώφωσης σε ποντικάκια των οποίων η γενετική μοίρα θα τα οδηγούσε στην απώλεια της ακοής.

Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις κώφωσης έχουν γενετική ρίζα, ωστόσο σήμερα οι υπάρχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι άκρως περιορισμένες. Πλέον η εμφάνιση νέων «εργαλείων» επεξεργασίας του γονιδιώματος υψηλής ακρίβειας όπως το μοριακό «ψαλίδι» CRISPR/Cas9 υπόσχεται μια νέα γενιά θεραπειών που θα στοχεύουν την «πηγή» του… γενετικού κακού.

Στόχευση του γονιδίου Tmc1

Η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε σε ένα γονίδιο, το Tmc1, η μετάλλαξη του οποίου οδηγεί σε απώλεια των τριχωτών κυττάρων του έσω ωτός με την πάροδο του χρόνου. Τα συγκεκριμένα κύτταρα τα οποία εντοπίζονται στον κοχλία του αφτιού φέρουν τριχίδια που δονούνται αποκρινόμενα στα ηχητικά κύματα. Με τη σειρά τους τα νευρικά κύτταρα λαμβάνουν το σήμα αυτής της δόνησης και το μεταδίδουν στον εγκέφαλο όπου και γίνεται αντιληπτό ως ήχος.

Εάν ένα παιδί κληρονομήσει ένα αντίγραφο του μεταλλαγμένου γονιδίου Tmc1 θα εμφανίσει προοδευτική κώφωση η οποία συνήθως ξεκινά στα πρώτα δέκα έτη ζωής και καταλήγει σε πλήρη κώφωση μέσα σε 10 ως 15 χρόνια. Με δεδομένο όμως ότι τα περισσότερα άτομα που φέρουν μετάλλαξη του Tmc1 διαθέτουν επίσης ένα υγιές αντίγραφο του γονιδίου το οποίο κληρονομούν από τον άλλο γονέα τους, οι επιστήμονες θέλησαν να διερευνήσουν εάν το «σβήσιμο» του ελαττωματικού αντιγράφου θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπεία για την κώφωση.

Θεραπεία με το… ψαλίδι

Χρησιμοποίησαν λοιπόν την τεχνική CRISPR/Cas9 η οποία επιτρέπει το κατά βούληση «κόψιμο» του γονιδιώματος. Οι ερευνητές ενέχυσαν ένα διάλυμα που περιείχε το ένζυμο Cas9, το οποίο κόβει το γονιδίωμα, στο έσω ους μωρών ποντικιών που έφεραν τη μετάλλαξη στο Tmc1 η οποία οδηγεί σε κώφωση. Οκτώ εβδομάδες αργότερα, τα τριχωτά κύτταρα στο έσω ους των μικρών ποντικιών που είχαν λάβει τη θεραπεία προσομοίαζαν με εκείνα των υγιών ζώων. Αντιθέτως στα μικρά που δεν έλαβαν θεραπεία, τα τριχωτά κύτταρα έμοιαζαν κατεστραμμένα.

Το τεστ της ακοής

Στη συνέχεια οι επιστήμονες διεξήγαγαν ένα τεστ ακοής στα πειραματόζωα τοποθετώντας ηλεκτρόδια στο κεφάλι τους προκειμένου να καταγράψουν τη δραστηριότητα περιοχών του εγκεφάλου που συνδέονται με την ακοή. Ανακάλυψαν ότι χρειαζόταν περισσότερος και δυνατότερος ήχος για να εμφανιστεί εγκεφαλική δραστηριότητα στα ποντίκια που δεν είχαν λάβει θεραπεία σε σύγκριση με εκείνα που είχαν λάβει. Κατά μέσο όρο, τέσσερις εβδομάδες μετά την εφαρμογή της γονιδιακής θεραπείας, τα ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε αυτή μπορούσαν να ακούσουν ήχους έντασης μικρότερης κατά 15 ντεσιμπέλ σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν υποβληθεί στην τεχνική. «Η διαφορά αυτή είναι περίπου αντίστοιχη με εκείνη μεταξύ μιας ήσυχης συζήτησης με τον θόρυβο που κάνει το σκουπιδιάρικο» εξήγησε ο καθηγητής Λιου.

Ο καθηγητής και επικεφαλής της μελέτης προσέθεσε ότι «ελπίζουμε πως αυτή η μελέτη θα οδηγήσει κάποια ημέρα στην ανάπτυξη θεραπειών για ορισμένες μορφές γενετικής κώφωσης των ανθρώπων». Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα να δοκιμάσει τη μέθοδο σε μεγαλύτερα ζώα προτού περάσει σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

 

 Ιατρική – Βιολογία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.