Ουρακοτάγκος ονομάζεται το μόνο μέλος του γένους των λεγόμενων Μεγάλων Πιθήκων που ζει στην Ασία. Εξαιρουμένου του ανθρώπου υπάρχουν μόλις επτά είδη μεγάλων πιθήκων. Οι ουρακοτάγκοι αποτελούν ένα από τα πιο ευφυή πρωτεύοντα αφού ανάμεσα στα άλλα είναι ικανοί στην χρήση περίπλοκων εργαλείων. Σε γενικές γραμμές, οι ουρακοτάγκοι δεν είναι επιθετικά ζώα, αλλά ζουν κυρίως μοναχικές ζωές, αναζητώντας τροφή. Το τρίχωμα τους είναι καφέ-κόκκινο, σε αντίθεση με το τυπικό μαύρο τρίχωμα των περισσότερων άλλων πιθήκων.

Όντας ενδημικά είδη στην Ινδονησία και την Μαλαισία οι ουρακοτάγκοι συναντούνται σήμερα μόνο στα τροπικά δάση στις νησιωτικές περιοχές του Βόρνεο και της Σουμάτρα. Υπάρχουν μόνο δύο σωζόμενα είδη, τα οποία είναι μάλιστα υπό εξαφάνιση: ο Ουρακοτάγκος του Βόρνεο (Pongo pygmaeus) και ο Ουρακοτάγκος της Σουμάτρα (Pongo abelii).

Ερευνητές του Πανεπιστημίου John Moores στο Λίβερπουλ και του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης με δημοσίευση του στην επιθεώρηση «Current Biology» υποστηρίζουν ότι στην Σουμάτρα ζει ένα ακόμη είδος ουρακοτάγκων που ονομάστηκε Tapanuli orangutan. Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν μόλις 800 άτομα του είδους το οποίο αν δεν ληφθούν άμεσα κάποια μέτρα προστασίας κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
«Είναι πολύ ανησυχητικό να ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο και αμέσως να πρέπει να συγκεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις μας στην προσπάθεια διάσωσης του» αναφέρει ο Σερτζ Γουίτς του Πανεπιστημίου John Moores, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι θα πραγματοποιήσουν γενετικές έρευνες για να φωτίσουν την εξελικτική πορεία των ουρακοτάγκων και η ανακάλυψη του νέου είδους θα βοηθήσει πολύ σε αυτή την έρευνα.