Το εμβόλιο για τον ΗPV είναι πιθανό να βελτιώνει τις πιθανότητες σύλληψης σε κάποιες γυναίκες! Το αισιόδοξο αυτό νέο έρχεται από την πρώτη προοπτική μελέτη (στις προοπτικές μελέτες οι ερευνητές παρακολουθούν μια ή περισσότερες ομάδες ατόμων σε μάκρος χρόνου ώστε να δουν την εξέλιξή τους) που εξέτασε τη σχέση μεταξύ του εμβολιασμού για τον HPV και της γονιμότητας και η οποία διεξήχθη από ειδικούς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιου της Βοστώνης.

Οφελος για τις γυναίκες με «βεβαρημένο» ιστορικό

Συγκεκριμένα η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Paediatric and Perinatal Epidemiology» έδειξε μικρή συνολική συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού για τον ιό HPV και της γονιμότητας ανδρών και γυναικών – εκτός από τις γυναίκες με ιστορικό σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις συνδέονται με μείωση της γονιμότητας, ωστόσο οι εμβολιασμένες γυναίκες με ιστορικό τέτοιων λοιμώξεων φάνηκε να έχουν σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες να μείνουν έγκυοι με γυναίκες που δεν είχαν εμβολιαστεί αλλά δεν είχαν προσβληθεί ποτέ από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

«Η μελέτη μας δεν έδειξε καμία παρενέργεια του εμβολιασμού για τον HPV στη γονιμότητα. Στην πραγματικότητα μάλιστα, προέκυψε ότι ο εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει τη γονιμότητα γυναικών που είχαν εμφανίσει άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα» ανέφερε η υποψήφια διδάκτωρ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης Κάθριν ΜακΙνερνι, κύρια συγγραφέας της μελέτης και προσέθεσε ότι τα ευρήματα αυτά μπορούν να καθησυχάσουν τις κοπέλες που είναι διστακτικές απέναντι στον εμβολιασμό για τον HPV εξαιτίας φόβου σχετικά με τη γονιμότητά τους. Σημειώνεται πως παρότι ο ιός HPV έχει συνδεθεί με μείωση στην ποιότητα του σπέρματος των ανδρών και χαμηλά ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης στις γυναίκες, υπάρχουν αρκετές ανησυχίες σχετικά με το τι επίδραση θα μπορούσε να έχει το εμβόλιο για τον HPV στη γονιμότητα. Η νέα μελέτη έρχεται να καθησυχάσει αυτούς τους φόβους.

Η μελέτη

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μεγάλη αμερικανική μελέτη PRESTO (Pregnancy Study Online). Η μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη περιλαμβάνει 3.483 γυναίκες και 1.022 άνδρες ηλικίας 21 ως 45 ετών που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί. Τα ζευγάρια παρακολουθούνται επί 12 μήνες ή έως ότου καταφέρουν να συλλάβουν (αν καταφέρουν να συλλάβουν πριν το έτος). Στην αρχή της μελέτης το 33,9% των γυναικών είχαν εμβολιαστεί για τον HPV – το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες ήταν 5,2%.

Χωρίς βάση οι φόβοι

«Σε παγκόσμιο επίπεδο πολλοί γονείς επιλέγουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους εξαιτίας, μεταξύ άλλων, φόβων για την επίδραση του εμβολίου στη μελλοντική γονιμότητά τους» τόνισε η κυρία ΜακΙνερνι και κατέληξε λέγοντας ότι «ελπίζουμε η μελέτη μας να φανεί χρήσιμη στους επαγγελματίες υγείας που συμβουλεύουν τις οικογένειες σχετικά με τον εμβολιασμό για τον HPV».