Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ίσως είναι εφικτό να επιβραδύνουν ή και να ανακόψουν την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον, χάρη σε ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Τα υπάρχοντα φάρμακα για τη νόσο Πάρκινσον μετριάζουν τα συμπτώματά της, αλλά αδυνατούν να «φρενάρουν» το θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν την ντοπαμίνη, με συνέπεια η νόσος σταδιακά να επιδεινώνεται. Οι ασθενείς σιγά-σιγά μπορεί να εμφανίσουν τρόμους, μυική ακαμψία, κινητικές δυσκολίες, προβλήματα μνήμης, διαταραχές ύπνου, χρόνια κόπωση κ.α.

Φρένο στην εξέλιξη της νόσου

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Τομ Φολτάινι του Ινστιτούτου Νευρολογίας του βρετανικού πανεπιστημίου, η χορήγηση εξενατίδης σε 60 ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, έδειξε ότι μπορεί να ανακόψει την πρόοδο της νόσου.

Συγκεκριμένα, τρεις μήνες μετά τη διακοπή της πειραματικής θεραπείας, που κράτησε ένα έτος περίπου (με χορήγηση του φαρμάκου μία φορά την εβδομάδα), οι ασθενείς που είχαν πάρει εξενατίδη, συνέχιζαν να νιώθουν καλύτερα και να έχουν καλύτερη κινητική λειτουργία, σε σχέση με όσους είχαν πάρει εικονική θεραπεία. Το ζητούμενο, όμως, είναι αν το φάρμακο θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα όχι για μήνες, αλλά για χρόνια.

Οι επιστήμονες δηλώνουν «ενθουσιασμένοι» από τα προκαταρκτικά αυτά αποτελέσματα, αλλά συνέστησαν συγκράτηση, καθώς χρειάζονται περισσότερες δοκιμές του φαρμάκου, καθώς επίσης να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Πιθανώς επιδρά στην υποκείμενη παθολογία

«Είναι η πρώτη κλινική δοκιμή σε πραγματικούς ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, στην οποία έχει υπάρξει τέτοιο αποτέλεσμα. Μας δημιουργεί εμπιστοσύνη ότι η εξενατίδη δεν ‘καμουφλάρει’ απλώς τα συμπτώματα, αλλά ότι επιδρά στην υποκείμενη παθολογία. Έχουμε πάρει θάρρος από αυτό, αλλά είμαστε επιφυλακτικοί, επειδή πρέπει να επαναλάβουμε αυτά τα πρώτα αποτελέσματα», τονίζει ο δρ Φολτάινι.

Η εξενατίδη βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, δρώντας επάνω στην ορμόνη GLP-1 του παγκρέατος, βοηθώντας έτσι στην παραγωγή περισσότερης ινσουλίνης. Κυτταρικοί υποδοχείς της GLP-1 υπάρχουν και στον εγκέφαλο. Φαίνεται πως η ενεργοποίησή τους βοηθά στην παραγωγή περισσότερης ντοπαμίνης. Ήδη το φάρμακο -που αρχικά απομονώθηκε από το δηλητήριο μιας σαύρας- άρχισε να δοκιμάζεται και σε άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Η νόσος Πάρκινσον είναι η δεύτερη συχνότερη νευροεκφυλιστική πάθηση μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ. Εμφανίζεται περίπου σε έναν άνθρωπο στους 500 και τα συμπτώματά της δεν γίνονται ορατά, προτού καταστραφεί τουλάχιστον το 70% των εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη, όταν δηλαδή είναι πια πολύ αργά.

Σχεδιάζονται μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές

Οι ερευνητές σχεδιάζουν νέα κλινική δοκιμή της εξενατίδης σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με νόσο Πάρκινσον, για να διερευνηθεί η ασφάλειά της και κατά πόσο όντως μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε κάποια στιγμή πιθανώς να εγκριθεί για τη θεραπεία της νόσου.

Οι παρενέργειές του φαρμάκου μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι στομαχικές διαταραχές και απώλεια βάρους.
Newsroom ΔΟΛ