Το σφουγγαράκι της κουζίνας αποτελεί «εστία» αμέτρητων μικροβίων όσο κι αν το καθαρίζουμε. Μάλιστα, ορισμένα εκ των μικροοργανισμών αυτών έχουν άμεση σχέση με τα βακτήρια που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα, προειδοποιούν γερμανοί ερευνητές και συνιστούν την αλλαγή του ανά εβδομάδα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Φουρτβάνγκεν, με επικεφαλής τον Μάρκους Έγκερτ, ανέλυσαν το DNA των μικροβίων που υπήρχαν σε 14 χρησιμοποιημένα σφουγγαράκια κουζίνας.

Τα ανησυχητικά ευρήματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports, ακόμη και όταν επιχείρησαν να αποστειρώσουν τα σφουγγαράκια σε βραστήρα ή σε φούρνο μικροκυμάτων, δεν εξοντώθηκαν αρκετά από τα δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια, όπως το Chryseobacterium hominis και το Moraxella osloensis, το οποίο μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ μπορεί επίσης να δημιουργήσει δυσάρεστη μυρωδιά.

Προς μεγάλη έκπληξη των επιστημόνων, τα σφουγγαράκια που καθαρίζονταν τακτικά, περιείχαν μεγαλύτερη αναλογία παθογόνων μικροοργανισμών, σε σχέση με τα σφουγγαράκια που δεν είχαν καθαριστεί ποτέ. Αυτό αποδίδεται πιθανόν στο ότι τα παθογόνα βακτήρια είναι πιο ανθεκτικά και γρήγορα καταλαμβάνουν το χώρο που αφήνουν τα πιο «καλά» μικρόβια.

Τα βακτήρια είναι πανταχού παρόντα, τόσο πάνω στη επιφάνεια, όσο και στις κοιλότητες στο εσωτερικό του σπόγγου. H ανάλυση του μικροβιώματος έδειξε ότι κυριαρχούν τα γ-πρoτεοβακτήρια.

Κάτω από το μικροσκόπιο, αποκαλύφθηκε ότι κάθε κυβικό εκατοστό από ένα σφουγγαράκι μπορεί να φιλοξενεί πάνω από 50 δισεκατομμύρια, δηλαδή περίπου επτά φορές περισσότερα από τον αριθμό των κατοίκων της Γης. Τέτοια πυκνότητα βακτηρίων, σύμφωνα με τους ερευνητές, συναντάται μόνο στα κόπρανα.
Newsroom ΔΟΛ