Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το ασβέστιο για τα οστά και τα δόντια μας. Τώρα καναδοί ερευνητές έρχονται να αναδείξουν την αξία του στη ρύθμιση της χοληστερόλης.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports, ερευνητική ομάδα των πανεπιστημίων της Αλμπέρτα και Μακ Γκιλ ανακάλυψε ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στο ασβέστιο και τη χοληστερόλη. Η διαπίστωση αυτή ενδεχομένως να ανοίξει νέους δρόμους στην θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας.

Οι ερευνητές μελετούσαν το ρόλο της πρωτεΐνης πρόσδεσης του ασβεστίου και παρατήρησαν μιας ακραία αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα τρωκτικών, όταν η πρωτεΐνη απουσίαζε. Συνεχίζοντας την έρευνα ανακάλυψαν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της χοληστερόλης και του ασβεστίου και στα σκουλήκια.

Ο «συνδετικός» μηχανισμός

«Υπάρχει ένας μηχανισμός εντός του κυττάρου που ‘αισθάνεται’ ότι δεν υπάρχει αρκετή χοληστερόλη και ενεργοποιεί την παραγωγή της. Εμείς παρατηρήσαμε ότι η έλλειψη ασβετίου μπορεί να κρύψει την χοληστερόλη από τον μηχανισμό αυτό. Αν δεν έχουμε ασβέστιο στον οργανισμό μας, ο μηχανισμός αυτός πιστεύει ότι δεν υπάρχει και χοληστερόλη και έτσι αρχίζει να παράγει αρκετή, ακόμα και όταν στην παραγματικότητα υπάρχει επάρκεια χοληστερόλης», εξηγεί ο καθηγητής Μάρεκ Μιχαλάκ από το Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα.

Η υψηλή χοληστερόλη είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρδιακής νόσου και όπως λέει ο Λούις Αντζελον, καθηγητής στη Σχολή Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ «η γενική πεποίθηση είναι ότι η χοληστερόλη ελέγχει μόνη της την σύνθεσή της εντός των κυττάρων. Αλλά εμείς ανακαλύψαμε ότι, επίσης, το ασβέστιο ελέγχει τη λειτουργία αυτή. Ο συσχετισμός αυτός ίσως μιας ανοίγει μια νέα πόρτα για την ανακάλυψη νέων τρόπων ελέγχου του μεταβολισμού της χοληστερόλης».

Ήδη οι επιστήμονες έχουν εστιάσει τις προσπάθειές τους στην ανακάλυψη του κοινού παράγοντα που επιτρέπει στο ασβέστιο και τη χοληστερόλη να επικοινωνούν μεταξύ τους εντός του κυττάρου και έχουν λάβει χρηματοδότηση 456.000 δολαρίων Καναδά από τα Ερευνητικά Ινστιτούτα Υγείας της χώρας για να συνεχίσουν την έρευνά τους.
Newsroom ΔΟΛ