Τα εμφυτεύματα στήθους φαίνεται να παρεμποδίζουν το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) με αποτέλεσμα ψευδείς διαγνώσεις εμφραγμάτων, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας EHRA EUROPACE – CARDIOSTIM 2017, στη Βιέννη.

«Η εμπειρία μας δείχνει ότι τα εμφυτεύματα στήθους μάς εμποδίζουν να δούμε την καρδιά μέσω ηχοκαρδιογραφήματος επειδή ο υπέρηχος δεν μπορεί να διαπεράσει το εμφύτευμα. Θελήσαμε, λοιπόν, να δούμε αν τα εμφυτεύματα επίσης παρεμβαίνουν στο ΗΚΓ», εξήγησε ο δρ Σοκ-Σίθικουμ Μπουν, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο «Πριγκίπισσα Γκρέις» του Μονακό.

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και χρησιμοποιείται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων για τη διάγνωση της αιτίας της στηθάγχης.

Ο δρ Μπουν και οι συνεργάτες του θέλησαν να μελετήσουν κατά πόσο τα εμφυτεύματα στήθους σχετίζονται με μη φυσιολογικά αποτελέσματα στο ΗΚΓ. Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν 28 γυναίκες με εμφυτεύματα και 20 γυναίκες ίδιας ηλικίας χωρίς εμφυτεύματα (ομάδα ελέγχου). Όλες ήταν υγιείς και δεν είχαν γνωστή δομική καρδιακή νόσο.

Σε όλες τις γυναίκες έγινε ΗΚΓ το οποίο στη συνέχεια αναλύθηκε από δύο έμπειρους ηλεκτροφυσιολόγους που δεν γνώριζαν κανένα χαρακτηριστικών των γυναικών, περιλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου, της παρουσίας ή απουσίας εμφυτεύματος στήθους και της παρουσίας ή απουσίας δομικής καρδιακής νόσου.

Πολύ περισσότερα μη φυσιολογικά αποτελέσματα

Στην ομάδα ελέγχου, όλα τα αποτελέσματα θεωρήθηκαν φυσιολογικά από τον ένα γιατρό και ο άλλος χαρακτήρισε μη φυσιολογικό το ΗΚΓ μόνο μιας γυναίκας. Στις γυναίκες με τα εμφυτεύματα στήθους, ο ένας ειδικός χαρακτήρισε το 38% των ΗΚΓ ως μη φυσιολογικά και ο δεύτερος το 57%.

Η πιο συχνή ψευδής ανωμαλία που εντοπιζόταν στις γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους ήταν η αναστροφή κύματος-Τ από τους αγωγούς V1 έως V4, ακολουθούμενη από την κατάπτωση ST.

Η αναστροφή κύματος-Τ είναι μια μη ειδική ένδειξη αλλά μπορεί να υποδεικνύει την παρουσία στεφανιαίας νόσου, ενώ η κατάπτωση ST είναι ένδειξη ότι ο ασθενής μπορεί να έχει υποστεί έμφραγμα.

Ανάγκη και για αιματολογικές εξετάσεις

«Οι γιατροί μπορεί λανθασμένα να συμπεράνουν ότι μια ασθενής με εμφυτεύματα στήθους έχει στεφανιαία νόσο, αν εμπιστευθούν τα λανθασμένα αποτελέσματα του ΗΚΓ. Μια πιθανή εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι τα εμφυτεύματα μπορεί να είναι εμπόδιο στην μετάδοση της καρδιακής ηλεκτρικής δραστηριότητας. Οι γιατροί, λοιπόν, θα πρέπει να είναι ενήμεροι ότι τα αποτελέσματα του ΗΚΓ μπορεί να είναι παραπλανητικά αν η ασθενής έχει εμφυτεύματα στήθους και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προχωρούν σε αιματολογικές εξετάσεις για την αποσαφήνιση των συμπτωμάτων», επεσήμανε ο δρ Μπουν.

Newsroom ΔΟΛ