Η υψηλή συγκέντρωση ινδολοπροπιονικού οξέος στο αίμα παρέχει προστασία από τον διαβήτη τύπου 2, υποστηρίζουν φινλανδοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

Το ινδολοπροπιονικό οξύ είναι ένας μεταβολίτης που παράγουν τα βακτήρια του εντέρου και η παραγωγή του ενισχύεται από μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, συνεργαζόμενοι με ειδικούς από ερευνητικά ινστιτούτα της Σουηδίας, συνέκριναν δύο ομάδες που συμμετείχαν στο Φινλανδικό Πρόγραμμα Πρόληψης του Διαβήτη. Στην αρχή της μελέτης όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υπέρβαροι και είχαν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη. Οι επιστήμονες μελέτησαν τη συγκέντρωση του μεταβολίτη στο αίμα 200 ατόμων με μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, που είτε εκδήλωσαν διαβήτη τύπου 2 εντός των πρώτων πέντε ετών, είτε δεν νόσησαν εντός των 15 ετών που διήρκεσε η παρακολούθησή τους.

Αύξηση της έκκρισης ινσουλίνης από τα β-κυττάρα

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι όσο υψηλότερη η συγκέντρωση του ινδολοπροπιονικού οξέος στο αίμα τόσο μεγαλύτερη η προστασία από τον διαβήτη. Επίσης, τα υψηλά επίπεδα του ινδολοπροπιονικού οξέος φάνηκε ότι προάγουν την έκκριση ινσουλίνης από τα παγκρεατικά β-κύτταρα, γεγονός που εξηγεί την προστατευτική του δράση έναντι του διαβήτη.

Οι ερευνητές εντόπισαν όμως και άλλους λιπιδικούς μεταβολίτες που σχετίζονταν με βελτιωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη και μειωμένο κίνδυνο διαβήτη. Οι συγκεντρώσεις των μεταβολιτών αυτών σχετίστηκαν με το διατροφικό λίπος, δηλαδή όσο χαμηλότερη η ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή, τόσο υψηλότερες οι τιμές των μεταβολιτών. Επίσης, φάνηκαν να έχουν προστατευτική δράση έναντι της χαμηλής διαβάθμισης φλεγμονής.

«Προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει τα εντερικά βακτήρια με τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη στα υπέρβαρα άτομα. Η μελέτη μας όμως δείχνει ότι το ινδολοπροπιονικό οξύ μπορεί να είναι ένας παράγοντας που μεσολαβεί για να έχει η διατροφή προστατευτική δράση», εξηγεί ο Κάτι Χανχίνεβα, που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.

Newsroom ΔΟΛ