Πριν από 20 -30 εκατομμύρια χρόνια, μια μαϊμού στην περιοχή του σημερινού Άγιου Δομίνικου βρήκε ένα καλοταϊσμένο τσιμπούρι στο τρίχωμα μιας άλλης μαϊμούς. Το ξεκόλλησε βίαια από το δέρμα της και το πέταξε κατά τύχη πάνω σε μια σταγόνα ρετσίνι.

Εκατομμύρια χρόνια μετά, παλαιοντολόγοι εντόπισαν μέσα στο απολιθωμένο ρετσίνι όχι μόνο το παγιδευμένο τσιμπούρι αλλά και το τελευταίο γεύμα του, που είχε ξεχυθεί από τρύπες στη ράχη του.

Είναι τα πρώτα απολιθωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια θηλαστικού που γνωρίζει η επιστήμη, αναφέρουν οι ερευνητές στο Journal of Medical Entomology.

Όπως φαίνεται, η μαϊμού που βρήκε το τσιμπούρι άνοιξε δυο μικρές τρύπες στη ράχη του, μέσα από τις οποίες βγήκαν τα ερυθρά αιμοσφαίρια που είχε καταπιεί το παράσιτο από τη δεύτερη μαϊμού.


Τσ ερυθρά αιμοσφαίρια όπως διακρίνονται στο μικροσκόπιο (Πηγή: G,Poinar, Jr., Oregon State University)

Η μορφολογία των ερυθρών αιμοσφαιρίων «βρίσκεται σε συμφωνία με τη συμπεριφορά ξεψειρίσματος των μαϊμούδων που γνωρίζουμε ότι ζούσαν στην περιοχή εκείνη την περίοδο» λέει ο Τζορτζ Πόιναρ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, συγγραφέας της δημοσίευσης.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια, λέει, διατηρούνται σε τόσο τέλεια κατάσταση σαν να τα προετοίμασε κανείς ειδικά για παρατήρηση στο μικροσκόπιο.

Το κεχριμπάρι μέσα στο οποίο βρέθηκε το τσιμπούρι έκρυβε όμως και μια δεύτερη έκπληξη: μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια βρέθηκαν κύτταρα του πρωτόζωου Babesia microti, το οποίο παρασιτεί στα ερυθροκύτταρα του ανθρώπου και άλλων ζώων.

Το B.microti προκαλεί στον άνθρωπο την σπάνια ασθένεια της μπαμπεσίωσης, η οποία εκδηλώνεται με συμπτώματα που θυμίζουν ελονοσία και μπορεί να είναι θανατηφόρος.

Ένα συγγενικό παράσιτο μολύνει τα βοοειδή και φέτος την άνοιξη ανάγκασε τις αμερικανικές αρχές να θέσουν σε καραντίνα 2 εκατομμύρια στρέμματα γης στο Τέξας.

Όπως φαίνεται, κάποια πράγματα δεν αλλάζουν όσα εκατομμύρια χρόνια κι αν περάσουν.