Αμερικανοί ερευνητές αναπτύσσουν φορητό τεχνητό πνεύμονα που είναι τόσο μικρός και ελαφρύς, ώστε μπορεί να μεταφερθεί μέσα σε ένα σακίδιο πλάτης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Heart and Lung Transplantation.

Η φορητή συσκευή προορίζεται για ανθρώπους που πάσχουν από αναπνευστική ανεπάρκεια και οι οποίοι σήμερα είναι υποχρεωμένοι να ζουν εγκλωβισμένοι στο σπίτι τους με εξαιρετικά χαμηλή ποιότητα ζωής. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης σε ανθρώπους που αναρρώνουν μετά από σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων ή που περιμένουν να κάνουν μεταμόσχευση πνευμόνων.

Δοκιμές σε πρόβατα

Η συσκευή Paracorporeal Ambulatory Assist Lung (PAAL), προς το παρόν έχει δοκιμαστεί σε τέσσερα πρόβατα, παρέχοντας καλή οξυγόνωση του αίματος τους για έξι ώρες, ενώ θα μπορούσε να «δουλέψει» έως και πέντε μέρες. Θα ακολουθήσουν νέες δοκιμές σε πειραματόζωα, προτού γίνουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Η PAAL, που συνδέεται με μια φορητή φιάλη οξυγόνου, συνδέεται με το σώμα μέσω ενός μικρού σωλήνα στην περιοχή του λαιμού.

Η δημιουργία τεχνητού πνεύμονα έχει αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολο έργο από ό,τι της τεχνητής καρδιάς, αφού όπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Ουίλιαμ Φέντερσπιλ του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, «η καρδιά είναι απλώς μια αντλία, αλλά οι πνεύμονες έχουν μια τρομερή ικανότητα για ανταλλαγή αερίων (σ.σ. οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα), κάτι που καμία ανθρώπινη τεχνολογία δεν μπορεί καν να πλησιάσει από άποψη αποδοτικότητας».

Να σημειωθεί ότι, ερευνητές του Πανεπιστημίου «Κάρνεγκι Μέλον» του Πίτσμπουργκ επίσης αναπτύσσουν τεχνητό πνεύμονα, όπου και αυτή η συσκευή απαιτεί μια ξεχωριστή φορητή φιάλη οξυγόνου. Πάντως, μια τρίτη συσκευή, επίσης υπό ανάπτυξη στις ΗΠΑ, η οποία έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε αρουραίους, χρησιμοποιεί τον αέρα του δωματίου και δεν χρειάζεται φιάλη οξυγόνου.

Newsroom ΔΟΛ