H εξασθένηση της όσφρησης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και για τα δύο φύλα, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of American Geriatrics Society. Ενώ μια δεύτερη μελέτη σχετίζει την απώλεια της όσφρησης με λιγότερες κοινωνικές επαφές.

Η πρώτη μελέτη

Στην πρώτη μελέτη, ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Γιόνας Όλοφσον, ανέλυσαν στοιχεία για 1.774 άτομα ηλικίας 40 έως 90 ετών. Από τους συμμετέχοντες, οι 411 (23%) πέθαναν στη διάρκεια δέκα ετών. Όσο καλύτερη όσφρηση διατηρούσε ένας άνθρωπος, τόσο μειωνόταν η πιθανότητα να πεθάνει πρόωρα.

Οι άνθρωποι που εμφάνιζαν σχεδόν πλήρη απώλεια της όσφρησης και η απόδοσή τους στα σχετικά τεστ δεν διέφερε από το αν έδιναν απαντήσεις στην τύχη, είχαν κατά μέσο όρο 19% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσους είχαν φυσιολογική όσφρηση.

Κάθε πρόσθετη οσμή που μύριζε κανείς σωστά στο τεστ, σχετιζόταν με μια έξτρα μείωση κατά 8% της πιθανότητας να πεθάνει πρόωρα.

Σύμφωνα με τον δρ Όλοφσον, η άνοια συνδέεται με την απώλεια όσφρησης, αλλά η νέα μελέτη δείχνει πως η αυξημένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όποιον έχει χάσει την όσφρησή του, είναι άσχετος με το αν έχει άνοια ή όχι.

Η δεύτερη μελέτη

Στη δεύτερη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, οι ερευνητές του Κέντρου Χημικών Αισθήσεων Monell, με επικεφαλής τον δρ Γιόχαν Λούντστρομ, διαπίστωσαν ότι η κοινωνική ζωή μιας γυναίκας σχετίζεται με το πόσο καλή όσφρηση έχει. Οι ηλικιωμένες με κακή όσφρηση τείνουν να έχουν λιγότερες κοινωνικές επαφές.

Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία για 3.000 άτομα, ηλικίας 57 έως 85 ετών. Οι ηλικιωμένες με εξαιρετική όσφρηση είχαν επίσης πιο ενεργή κοινωνική ζωή, κάτι που πάντως δεν φαίνεται να ισχύει για τους άνδρες με καλή όσφρηση. Δεν είναι επίσης σαφές κατά πόσο κάτι ανάλογο ισχύει για τις νεαρές γυναίκες, αν δηλαδή έχουν λιγότερες φιλίες, όταν η όσφρησή τους δεν είναι καλή.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι η αίσθηση της όσφρησης αποτελεί δείκτη-κλειδί για την υγεία του πληθυσμού των ηλικιωμένων», εξηγεί ο δρ Λούντστρομ και προσθέτει πως πάνω από το 20% των ανθρώπων άνω των 50 ετών έχουν μειωμένη όσφρηση.


Newsroom ΔΟΛ