από metereologos.gr
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
 

Κίνδυνος καρδιακής ανακοπής από τη χρήση αναλγητικών

Πιο επικίνδυνη από όλα τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα η δικλοφαινάκη, σύμφωνα με νέα μελέτη
Κίνδυνος καρδιακής ανακοπής από τη χρήση αναλγητικών
Τα ΜΣΑΦ είναι ευρέως χρησιμοποιούμενα αναλγητικά φάρμακα, ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, πρέπει να λαμβάνονται μόνο μετά από συνεννόηση με τον γιατρό
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Κοπεγχάγη 

Με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής σχετίζονται τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), σύμφωνα με μελέτη δανών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο
European Heart Journal-Cardiovascular Pharmacotherapy.

Τα ΜΣΑΦ είναι ανάμεσα στα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα αναγλητικά φάρμακα, παγκοσμίως. Ορισμένα από αυτά διατίθενται χωρίς συνταγή γιατρού, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι διαθέσιμα και σε άλλα κανάλια λιανικής πώλησης πέραν των φαρμακείων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας Γκούναρ Γίσλασον, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 29.000 ασθενείς, που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή στη διάρκεια μιας δεκαετίας. Εξ αυτών οι 3.376 είχαν κάνει θεραπεία με ΜΣΑΦ έως και 30 μέρες πριν την ανακοπή. Η ιβουπροφαίνη και η δικλοφαινάκη ήταν τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα φάρμακα (51% και 22% του συνόλου, αντίστοιχα).

Κίνδυνος από τη χρήση οποιουδήποτε ΜΣΑΦ

Η χρήση οποιουδήποτε ΜΣΑΦ σχετιζόταν με 31% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής. Ο κίνδυνος ήταν 50% και 31% αυξημένος, αντίστοιχα, για την ιβουπροφαίνη και τη δικλοφαινάκη. Δεν διαπιστώθηκε ανάλογος συσχετισμός για άλλα ΜΣΑΦ, όπως η ναπροξένη, η σελεκοξίμπη και ροφεκοξίμπη.   

«Τα ευρήματα συνιστούν μια ισχυρή υπενθύμιση ότι τα ΜΣΑΦ δεν είναι αβλαβή. Τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με επιφύλαξη και μόνο για βάσιμο λόγο. Θα πρέπει πιθανώς να αποφεύγονται από ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο ή πολλούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου», τονίζει ο δρ Γίσλασον.

Τα ΜΣΑΦ επιδρούν ποικιλοτρόπως στο καρδιαγγειακό σύστημα, πράγμα που μπορεί να εξηγήσει τη σχέση τους με την καρδιακή ανακοπή. Μεταξύ άλλων, επηρεάζουν τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, την πρόκληση θρόμβωσης, στένωσης των αρτηριών, αύξησης της αρτηριακής πίεσης κ.α.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ΜΣΑΦ «δεν πρέπει να διατίθενται από σημεία πώλησης όπου δεν παρέχεται συμβουλή για τη χρήση τους. Πρέπει να διατίθενται μόνο μέσω φαρμακείων, σε περιορισμένες ποσότητες και σε χαμηλές δόσεις». 

Πιο επικίνδυνη η δικλοφαινάκη
  
Ο δρ Γίσλασον συμβουλεύει εξάλλου να «μην παίρνετε πάνω από 1.200 mg ιβουπροφαίνης τη ημέρα. Η ναπροξένη είναι πιθανώς το ασφαλέστερο ΜΣΑΦ και μπορούμε να παίρνουμε έως 500 mg, ημερησίως. Η δικλοφαινάκη είναι το ΜΣΑΦ με τους περισσότερους κινδύνους και πρέπει να αποφεύγεται από ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο και από τον γενικό πληθυσμό. Υπάρχουν ασφαλέστερα φάρμακα διαθέσιμα, με παρόμοια αναλγητική δράση, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείται δικλοφαινάκη».

Και καταλήγει πως «είναι λάθος το μήνυμα που σήμερα μεταδίδεται στο κοινό σχετικά με τα ΜΣΑΦ. Εάν μπορείτε να τα αγοράσετε εύκολα, πιθανώς να νομίζετε ότι ‘πρέπει να είναι ασφαλή για μένα'. Η μελέτη μας όμως παρέχει πρόσθετα στοιχεία για τις αρνητικές καρδιαγγειακές επιπτώσεις των ΜΣΑΦ και επιβεβαιώνει ότι αυτές πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και τα εν λόγω φάρμακα να λαμβάνονται μόνο μετά από συνεννόηση με γιατρό».Newsroom ΔΟΛ
Ιατρική – Βιολογία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.