Ντυμένο στα κιτρινοπράσινα με πορτοκαλοκόκκινα πουά, αυτό το αμφίβιο είναι ήδη αρκετά όμορφο στο φως της ημέρας. Απογειώνεται όμως όταν φωτιστεί με black light.

Βιολόγοι που εξερευνούν τις ζούγκλες της Νοτίου Αμερικής αναφέρουν την ανακάλυψη του πρώτου αμφιβίου που φθορίζει, ένα μικρό δενδρόβιο βατράχι με την επιστημονική ονομασία Hypsiboas punctatus.

Όταν εκτεθεί σε υπεριώδες φως UVA, το δέρμα του βατράχου εκπέμπει μια έντονη μπλε και πράσινη λάμψη, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PNAS.

Είναι το πρώτο αμφίβιο στο οποίο παρατηρείται φθορισμός, και ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα χερσαίων ζώων, επισημαίνει ο δικτυακός τόπος του Nature.

Φθορισμός είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ένα μόριο απορροφά ακτινοβολία και στη συνέχεια την επανεκπέμπει σε μεγαλύτερα μήκη κύματος (στη συγκεκριμένη περίπτωση, από τα μήκη κύματος του υπεριώδους φωτός μέχρι τα μήκη κύματος του πράσινου και του μπλε).

Σε αντίθεση με το φαινόμενο της βιοφωταύγειας, στο οποίο ένας οργανισμός εκπέμπει το δικό του φως στο απόλυτο σκοτάδι, ο φθορισμός απαιτεί την έκθεση σε φωτισμό.

Από τα κοράλλια μέχρι τους καρχαρίες, ο φθορισμός είναι διαδεδομένος στη θάλασσα. Μέχρι σήμερα, τα μόνα χερσαία ζώα στα οποία είχε παρατηρηθεί είναι κάποιοι παπαγάλοι και σκορπιοί.

Η χρησιμότητά του παραμένει άγνωστη, δεν αποκλείεται όμως να σχετίζεται με την επικοινωνία και το καμουφλάζ.
Newsroom ΔΟΛ