Αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν τα παιδιά που περνούν πολλές ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Disease in Childhood. Ανάλογη έρευνα σε ενήλικες είχε εντοπίσει συσχετισμό της καθιστικής συμπεριφοράς που συνεπάγεται η χρήση των έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών με τον κίνδυνο διαβήτη.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών για την Υγεία του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου Σεντ Τζορτζ του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Κλερ Ναϊτινγκέιλ, ανέλυσαν στοιχεία για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα σχεδόν 4.500 παιδιών, εννέα έως δέκα ετών από 220 δημοτικά σχολεία.

Αγόρια οι… οθονοφάγοι

Το 4% δεν έκαναν καθόλου χρήση ηλεκτρονικών οθονών, ενώ το 18% έκαναν χρήση πάνω από τρεις ώρες. Ο χρόνος των υπόλοιπων παιδιών κυμαινόταν κάπου ενδιάμεσα. Τα αγόρια ήταν πιθανότερο (22%) από ό,τι τα κορίτσια (14%) να περνάνε άνω των τριών ωρών κάθε μέρα μπροστά σε μια ηλεκτρονική οθόνη.

Τα παιδιά που κολλούσαν στις οθόνες κατά μέσο όρο πάνω από ένα τρίωρο ημερησίως, είχαν μεγαλύτερα επίπεδα σωματικού λίπους, ινσουλίνης στο αίμα μετά από νηστεία (αύξηση 10,7%), αντίστασης στην ινσουλίνη (10,5%) και λεπτίνης (9,3%), της ορμόνης που εμπλέκεται στην όρεξη. Όλα αυτά είναι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη, αν και οι επιστήμονες δεν συνέχισαν τη μελέτη τους για να δουν κατά πόσο τα παιδιά όντως εμφάνισαν τη νόσο αργότερα.

Πάντως, οι ερευνητές συστήνουν να μειωθεί ο χρόνος χρήσης των διαφόρων οθονών από τα παιδιά, ώστε να μειωθούν οι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Η ενθάρρυνση της σωματικής άσκησης αντί του καθιστικού τρόπου ζωής και η υγιής ισορροπημένη διατροφή είναι επίσης αναγκαία για τα παιδιά.

Newsroom ΔΟΛ