Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, έχοντας ηλεκτρική δραστηριότητα για τουλάχιστον δέκα λεπτά μετά τον θάνατο, αποκαλύπτει καναδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Canadian Journal of Neurological Studies».

Αν και ο θάνατος παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο, οι επιστήμονες γενικά θεωρούν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα σταματά περίπου τη στιγμή που σταματά να χτυπά η καρδιά. Περσινή έρευνα, όμως, είχε δείξει ότι τα γονίδια συνεχίζουν να είναι ενεργά – σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα ακόμη πιο ενεργά από ό,τι όταν ο άνθρωπος είναι εν ζωή – ακόμη και επί μέρες μετά τον θάνατο.

Το ανεξήγητο μυστήριο

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο δημοσιεύουν την περίπτωση ενός ατόμου που είχε χαρακτηριστεί κλινικά νεκρός, δηλαδή χωρίς καρδιακό παλμό και χωρίς αντιδράσεις στις κόρες των ματιών, αλλά παρόλα αυτά ο εγκέφαλος του συνέχισε να λειτουργεί. Η ηλεκτρική εγκεφαλική δραστηριότητά του εμφάνιζε μεγάλες ομοιότητες με τα εγκεφαλικά κύματα Δέλτα, που παρατηρούνται στη φάση του βαθέως ύπνου.

Να σημειωθεί ότι, εξέτασαν με ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα συνολικά τις περιπτώσεις τεσσάρων ανθρώπων, εκ των οποίων μόνο ο ένας είχε εγκεφαλική δραστηριότητα μετά τον κλινικό θάνατό του.

Προς το παρόν δηλώνουν άγνοια πώς γίνεται να υπάρχει εγκεφαλική λειτουργία για αρκετά λεπτά μετά τον κλινικό θάνατο. Και ενώ πρόκειται για έναν μόνο άνθρωπο, δηλώνουν σίγουροι ότι δεν έχουν κάνει κάποιο λάθος οι ίδιοι ή τα ιατρικά μηχανήματα.

Στους υπόλοιπους, ο εγκέφαλος είχε σταματήσει να λειτουργεί πριν σταματήσει η καρδιά να χτυπά. Όμως, οι εγκέφαλοι και των τεσσάρων εμφάνισαν ελαφρώς διαφορετική συμπεριφορά τα αμέσως επόμενα λεπτά μετά τον κλινικό θάνατο- ένα ακόμη μυστήριο για το τι συμβαίνει μετά το θάνατο.

Σε κάθε περίπτωση η νέα μελέτη εγείρει ηθικά διλήμματα σχετικά, μεταξύ άλλων, με το πότε είναι σωστό να αφαιρούνται από τους δωρητές τα όργανα προς μεταμόσχευση, μετά τη διαπίστωση του κλινικού θανάτου.

Newsroom ΔΟΛ