Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν 287 παραλλαγές του ανθρωπίνου γονιδιώματος, που σχετίζονται με πάνω από 100 γονίδια και αυξάνουν τον κίνδυνο αλωπεκίας στους άνδρες. Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη των πιθανοτήτων που έχει ένας άνδρας να χάσει όλα ή σχεδόν όλα τα μαλλιά του στο μέλλον.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον Ρικάρντο Μαριόνιπου, ανέλυσαν γενετικά δεδομένα για πάνω από 52.000 άνδρες, 40 έως 69 ετών, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό έντυπο PLoS Genetics. Από το σύνολο των εθελοντών, το 32% δεν είχαν χάσει καθόλου τρίχες, το 23% είχαν ελαφρές απώλειες, το 28% μέτριες και το 18% σοβαρές.

Πάνω από 100 «ένοχα» γονίδια

Έτσι κατάφεραν να εντοπίσουν τις 287 παραλλαγές του ανθρωπίνου γονιδιώματος, που σχετίζονται με πάνω από 100 γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο αλωπεκίας στους άνδρες.

Αρκετά από τα νέα γονίδια σχετίζονται με τη δομή και την ανάπτυξη των τριχών. Μερικά από αυτά μπορεί να αποτελέσουν στόχο για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών θεραπειών κατά της φαλάκρας.

Μητρική υπόθεση

Πολλά από τα ένοχα γονίδια βρίσκονται στο χρωμόσωμα Χ, που οι άνδρες κληρονομούν μόνο από τις μητέρες τους.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ήδη μια μέθοδο πρόβλεψης της πιθανότητας απώλειας το μαλλιών στο μέλλον , με βάση την παρουσία ή απουσία συγκεκριμένων γενετικών παραγόντων. Παραδέχθηκαν πάντως ότι μια ακριβής πρόβλεψη απέχει ακόμη πολύ. Προς το παρόν, είναι δυνατό να εντοπισθούν κάποιες ομάδες του ανδρικού πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο.

Newsroom ΔΟΛ