Ο Σκοτ και η Τζοάνα Ουάτκινς είναι παντρεμένοι, αγαπημένοι, και ζουν στο ίδιο σπίτι. Μόνο που δεν μπορούν να αγγίξουν ο ένας τον άλλο, ούτε καν να βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο, αλλιώς η Τζοάνα κινδυνεύει να πεθάνει.

Η 29χρονη γυναίκα από τη Μινεσότα υποφέρει από Σύνδρομο Ενεργοποίησης των Μαστοκυττάρων, μια σπάνια, χρόνια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που έλαβε επίσημη ονομασία ως ασθένεια μόλις το 2007.

Λόγω της διαταραχής, η ασθενής είναι αλλεργική σχεδόν στα πάντα, ακόμα και στη μυρωδιά του συζύγου της ή τη μυρωδιά μιας πιτσαρίας στην άλλη άκρη του δρόμου. Η ζωή της έχει κινδυνεύσει πολλές φορές από αναφυλακτικό σοκ, μια επικίνδυνη κατάσταση στην οποία ο λαιμός πρήζεται σε βαθμό που να προκαλεί ασφυξία.

Θεραπεία δεν υπάρχει, και η μόνη λύση για ορισμένους ασθενείς είναι η απομόνωση.

Απομονωμένη σε μια σοφίτα

Εδώ και ένα χρόνο, η Τζοάνα ζει μόνη της σε μια σοφίτα με σφραγισμένα παράθυρα και με ειδικά φίλτρα που καθαρίζουν τον αέρα, ενώ ο σύζυγός της περιορίζεται στον κάτω όροφο του σπιτιού. Κάθε μέρα τρώει τα ίδια πράγματα, αφού υπάρχουν μόνο 15 τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των μπαχαρικών, που δεν της προκαλούν σοβαρή αντίδραση.

Η 29χρονη σήμερα ασθενής γνώριζε για την πάθησή της όταν παντρεύτηκε το 2013, αναφέρει το BBC. Δεν περίμενε όμως ότι τα συμπτώματά της θα επιδεινώνονταν σε τέτοιο βαθμό.

Το 2016, η Τζοάνα άρχισε να παρατηρεί ότι εμφάνισε βήχα και άλλα συμπτώματα αλλεργίας κάθε φορά που την πλησίαζε ο άνδρας της. Το ζευγάρι συνειδητοποίησε τελικά ότι οι ζωές τους θα έπρεπε να αλλάξουν δραστικά.

Μόνο τα… γυμνά αδέλφια της μπορούν να τη βοηθήσουν


Για την άτυχη γυναίκα η απομόνωση είναι σχεδόν απόλυτη, αφού είναι αλλεργική σε όλους τους φίλους, ακόμα και στους γονείς της. Οι μόνοι άνθρωποι στους οποίους δεν έχει αλλεργία είναι τα αδέλφια της που τη βοηθούν, αν και πρέπει να βγάζουν τα ρούχα τους και να μένουν με το εσώρουχο όταν την επισκέπτονται.

Το θετικό πάντως είναι ότι ο γάμος των Ουάτκινς δεν δείχνει να κινδυνεύει. Όπως λέει ο Σκοτ, ο οποίος εργάζεται ως δάσκαλος, «είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλον και θα περιμένουμε όσο χρειάζεται για να δούμε αν θα υπάρξει κάποια βελτίωση».

Στο μεταξύ, η Τζοάνα θα πρέπει να μένει στη σοφίτα χωρίς τη ζεστασιά του συζύγου της. Την ημέρα που η ασθενής μίλησε στο BBC, το ζευγάρι είχε προγραμματίσει να δει την ίδια ταινία ταυτόχρονα αλλά σε διαφορετικά δωμάτια. Θα σχολίαζαν αυτό που έβλεπαν μέσω SMS.