Μια 70χρονη ασθενής πέθανε στις ΗΠΑ από σηπτικό σοκ λόγω ενός βακτηρίου που αποδείχθηκε ανθεκτικό και στα 26 αντιβιοτικά που δοκίμασαν οι γιατροί. Πιθανότατα είχε μολυνθεί κατά την παραμονή της στην Ινδία, μια χώρα όπου το πρόβλημα της μικροβιακής ανθεκτικότητας δείχνει να έχει βγει εκτός ελέγχου.

Η ηλικιωμένη ασθενής από τη Νεβάδα είχε σπάσει το πόδι της κατά την πολύμηνη παραμονή της στην Ινδία και χρειάστηκε να νοσηλευτεί εκεί αρκετές φορές. Επέστρεψε στην πατρίδα της τον Αύγουστο με λοίμωξη που είχε επεκταθεί από το πόδι στο δεξί ισχίο.

Πέθανε τον Σεπτέμβριο σε νοσοκομείο της πολιτείας της Ουάσινγκτον από εκτεταμένη φλεγμονή και σηπτικό σοκ, ανακοίνωσαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Το περιστατικό χαρακτηρίζεται «πολύ ασυνήθιστο».

Οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι η ηλικιωμένη ασθενής είχε προσβληθεί από στέλεχος του βακτηρίου Klebsiella pneumoniae, το οποίο κανονικά ζει στο έντερο χωρίς να προκαλεί προβλήματα. Το συγκεκριμένο στέλεχος αποδείχθηκε ανθεκτικό και στα 26 αντιβιοτικά που υπήρχαν διαθέσιμα.

Ισως σωζόταν από αντιβιοτικό που κυκλοφορεί στην Ευρώπη

Το τραγικό είναι ότι το μικρόβιο θα μπορούσε ίσως να είχε αντιμετωπιστεί με φωσφομυκίνη, ένα παλιό αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται ακόμα στην Ευρώπη αλλά όχι στις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, το περιστατικό είναι ενδεικτικό ενός προβλήματος που έχει κάνει τους γιατρούς να φοβούνται για επιστροφή στην εποχή πριν τα αντιβιοτικά.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική σε χώρες της Ασίας λόγω της εκτεταμένης κατάχρησης αντιβιοτικών: μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο προειδοποιούσε ότι το ένα τρίτο των περιστατικών λοίμωξης του αίματος με Klebsiella σε νεογνά στην Ινδία είναι ανθεκτικό σε τόσα πολλά αντιβιοτικά ώστε είναι ουσιαστικά ανίατο. Για την περίπτωση ενός άλλου βακτηρίου, του Acinetobacter, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το τρομακτικό 82%.