Οι άνδρες, ιδίως όσοι κάνουν καθιστική ζωή, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματός τους μέσα σε ένα μόνο εξάμηνο, αν ασκούνται σωματικά τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα ιρανική επιστημονική έρευνα.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ούρμια, με επικεφαλής τον Μπεζάντ Χατζιζαντέχ Μαλέκι μελέτησαν 280 άνδρες ηλικίας 25 έως 40 ετών, που χωρίσθηκαν σε τέσσερις ομάδες. Οι συμμετέχοντες επί έξι μήνες έκαναν σωματική άσκηση διαφορετικής έντασης (μέτρια, έντονη ή με διακοπές) ή δεν ασκούνταν καθόλου. Δείγματα σπέρματος ελήφθησαν και αναλύθηκαν πριν και μετά το πρόγραμμα της άσκησης.

Διαπιστώθηκε ότι γενικά όσοι ασκούνταν, είχαν καλύτερο σπέρμα σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν. Όμως όσοι ασκούνταν με μέτρια ένταση αλλά σε συνεχή βάση (μισή ώρα «διάδρομο» στο γυμναστήριο τουλάχιστον μέρα παρα μέρα), βελτίωσαν το σπέρμα τους περισσότερο σε σχέση με όσους ασκούνταν είτε πολύ εντατικά (πάνω από μια ώρα), είτε με διαλείμματα.

Σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν καθόλου, όσοι έκαναν μέτριας έντασης άσκηση, είχαν κατά μέσο όρο 8,3% μεγαλύτερο όγκο σπέρματος, 12,4% μεγαλύτερη κινητικότητα σπερματοζωαρίων, 17,1% υγιέστερο σχήμα και μορφολογία σπερματοζωαρίων, 14,1% μεγαλύτερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων και 21,% περισσότερα κύτταρα σπερματοζωαρίων.

Μην σταματάς

Αν όμως κάποιος σταματήσει να ασκείται, τα οφέλη σύντομα εξαφανίζονται. Μία εβδομάδα μετά τη διακοπή της άσκησης, η ποσότητα, το σχήμα και συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων είχαν επιστρέψει στα αρχικά επίπεδά τους πριν την άσκηση, ενώ το ίδιο συνέβη μετά από 30 μέρες όσον αφορά την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η άσκηση είναι μια απλή, φθηνή και αποτελεσματική στρατηγική για τη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος στους άνδρες με καθιστική ζωή» δήλωσε ο Μαλέκι. Πρόσθεσε όμως ότι «ο λόγος που μερικοί άνδρες αδυνατούν να αποκτήσουν παιδιά, δεν έχει να κάνει απλώς με την ποιότητα του σπέρματός τους. Τα προβλήματα ανδρικής γονιμότητας μπορεί να είναι πολύπλοκα και η αλλαγή στον τρόπο ζωής τους δεν είναι πάντα εύκολο να τα λύσει».

Περίπου ένα στα τρία ζευγάρια δυσκολεύονται να «πιάσουν» παιδί λόγω κακής ποιότητας του σπέρματος. Η βασική διέξοδος είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά και πάλι υπάρχει στη συνέχεια αυξημένος κίνδυνος αποβολής, γέννησης παιδιού με ελαττώματα ή με καρκίνο.

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους άνδρες, που θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητες γονιμότητας, να συνδυάσουν υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, μείωση του αλκοόλ και διακοπή του καπνίσματος. Από την άλλη όμως, η έντονη άσκηση, όπως το τρέξιμο και η ποδηλασία μεγάλων αποστάσεων, μπορεί να έχει τελικά αρνητικό παρά θετικό αποτέλεσμα. Η μελέτη δημοσιεύεται στην «Reproduction».

Αναπάντεχη θεραπεία γονιμότητας

Ένας συχνά χρησιμοποιούμενος συνδυασμός τεσσάρων αντικαρκινικών φαρμάκων, γνωστός ως ABVD, μπορεί μελλοντικά να δώσει νέες ελπίδες σε γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας, καθώς «πυροδοτεί» την ανάπτυξη νέων ωαρίων, κάτι που προηγουμένως θεωρείτο αδύνατο.

Για «εκπληκτική» ανακάλυψη, έκαναν λόγο οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής την καθηγήτρια Έβελιν Τέλφερ της Σχολής Βιολογικών Επιστημών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Human Reproduction».

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες με μια μορφή καρκίνου, το λέμφωμα Χότζκιν, που είχαν κάνει χημειοθεραπεία με το φαρμακευτικό σχήμα ABVD (συνδυασμός αδριαμυκίνης, μπλεομυκίνης, βιμπλαστίνης και δακαρβαζίνης), είχαν έως δεκαπλάσια ωάρια σε σχέση με τις υγιείς γυναίκες. Αντί να μειώσουν τη γονιμότητα των ασθενών, τα φάρμακα φαίνεται πως τη βελτίωσαν.

Το σοκ

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι το σοκ της χημειοθεραπείας ωθεί τα βλαστικά κύτταρα στις ωοθήκες να παράγουν νέα ωάρια. Κανονικά οι γυναίκες γεννιούνται με ένα συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων, όμως φαίνεται πως σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατό το «ρολόι» των ωοθηκών να αναστραφεί.

«Γνωρίζαμε ότι το ABVD δεν επιφέρει στειρωτικό αποτέλεσμα όπως μερικά άλλα αντικαρκινικά φάρμακα, αλλά το να βρούμε νέα ωάρια και μάλιστα σε τόσο μεγάλους αριθμούς, αυτό αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη για μας», δήλωσε η Τέλφερ. Όπως είπε, πρόκειται για κάτι σημαντικό, καθώς η δημιουργία νέων ωαρίων συνέβη σε όλες τις γυναίκες που έκαναν τη συγκεκριμένη χημειοθεραπεία.

Η σύγκριση

Οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα ιστού από τις ωοθήκες 14 γυναικών καρκινοπαθών (από τις οποίες οι οκτώ είχαν πάρει το ABVD και οι υπόλοιπες είχαν κάνει διαφορετική χημειοθεραπεία), καθώς και 12 υγιών γυναικών. Διαπιστώθηκε ότι στις ασθενείς που είχαν πάρει το ABVD, υπήρχαν τέσσερις έως δέκα φορές περισσότερα ωάρια σε σχέση τόσο με τις γυναίκες που είχαν κάνει διαφορετική χημειοθεραπεία, όσο και με τις υγιείς.

Ο ιστός από τις ωοθήκες των ασθενών με το ABVD έδειχνε υγιής και σε παρόμοια κατάσταση με τον ιστό των υγιών γυναικών. Αν και τα έξτρα ωάρια βρίσκονται ακόμη σε ανώριμο στάδιο ανάπτυξης (ωοθυλάκια), οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τον μηχανισμό της δημιουργίας τους, καθώς και να βρουν τρόπο να τα ωριμάσουν. Παραμένει ακόμη ασαφές αν τα ωάρια στην τωρινή φάση τους είναι λειτουργικά για γονιμοποίηση.

Κατά βάθος, οι επιστήμονες ελπίζουν να βρουν τρόπο να πετύχουν το -θεωρούμενο έως τώρα- αδύνατο: οι γυναίκες να παράγουν πρόσθετα ωάρια στη διάρκεια της ζωής τους.

Newsroom ΔΟΛ