Μικρές αλλά όχι αμελητέες αλλαγές στον εγκέφαλο προκαλούν οι κεφαλιές στους ποδοσφαιριστές, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της μνήμης τους, σύμφωνα με μικρή βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο EbioMedicine.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ, με επικεφαλής τη γνωσιακή νευροεπιστήμονα δρα Μαγκνταλένα Ιέτσγουαρτ, ζήτησαν από μια ομάδα 19 εθελοντών ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, ανδρών και γυναικών, να ρίχνουν κεφαλιές σε μπάλες, τις οποίες πετούσε προς το μέρος τους ένα μηχάνημα, που προσομοίωνε τα χτυπήματα κόρνερ στο ποδόσφαιρο. Πριν και αμέσως μετά από κάθε κεφαλιά, οι επιστήμονες ήλεγχαν τον εγκέφαλο των εθελοντών, καθώς και τη μνήμη τους.

Χειρότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης

Όπως προέκυψε από την ανάλυση των δεδομένων, μετά τις κεφαλιές οι επιδόσεις στα τεστ μνήμης ήταν 41% έως 67% χειρότερες. Η μνήμη αποκαθίστατο πλήρως μετά από ένα 24ωρο περίπου. Επίσης μετά από μερικές κεφαλιές ο εγκέφαλος εμφάνιζε τάση συστολής.

«Αν και οι αλλαγές είναι προσωρινές, τις θεωρούμε σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου, ιδίως αν συμβαίνουν ξανά και ξανά, όπως συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Καθώς μεγάλοι αριθμοί ανθρώπων παίζουν αυτό το άθλημα, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους και τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν σε βάθος χρόνου», εξηγεί η δρ Ιέτσγουαρτ.

Προς το παρόν, παραμένει αβέβαιο κατά πόσο οι αλλαγές στον εγκέφαλο είναι προσωρινές στους ανθρώπους που παίζουν ποδόσφαιρο για χρόνια, γι’ αυτό το θέμα θα μελετηθεί περαιτέρω από τους επιστήμονες.


Newsroom ΔΟΛ