Ορισμένα βακτήρια του εντέρου μπορεί να «βάζουν το χεράκι» τους, ώστε κάποιος να υποφέρει από ημικρανίες. Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι πάσχουν από αυτούς τους επώδυνους πονοκεφάλους, διαθέτουν στο στόμα και στο έντερό τους περισσότερους μικροοργανισμούς που διασπούν γρήγορα τα νιτρικά άλατα.

Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί ορισμένες τροφές φαίνεται να «πυροδοτούν» ημικρανίες, όπως η σοκολάτα, το κρασί, τα επεξεργασμένα κρέατα (π.χ. του χοτ-ντογκ) και άλλα φαγητά που περιέχουν νιτρικά άλατα. Όταν αυτές οι χημικές ουσίες διασπώνται από τα βακτήρια στο σώμα, μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου στο αίμα, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αντόνιο Γκονσάλες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «mSystems» πήραν δείγματα σάλιου και κοπράνων από εθελοντές και έκαναν ανάλυση DNA στα βακτήρια που περιέχονταν σε αυτά. Διαπιστώθηκε ότι όσοι υπέφεραν από ημικρανίες, ήσαν αυτοί που είχαν υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων τα οποία διασπούν ταχύτερα τα νιτρικά άλατα, παράγοντας έτσι περισσότερο μονοξείδιο του αζώτου μέσα στο αίμα.

Περίπου ένας στους επτά ανθρώπους πάσχει από ημικρανίες, με τους περισσότερους να έχουν ένα επεισόδιο πάνω από μια φορά το μήνα. Εκτός από τον πόνο, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία και λήθαργο, ενώ μερικοί βλέπουν και μια ‘αύρα’, ένα αμυδρό φως στην περιφερική όρασή τους.

Οι παράγοντες

Η διατροφή, το στρες και η έλλειψη ύπνου είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τις ημικρανίες, ενώ θεωρείται ότι και οι ορμόνες παίζουν ρόλο, καθώς οι ημικρανίες είναι τρεις φορές συχνότερες στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν μια διατροφική μελέτη για να ελέγξουν σε ποιο βαθμό τα επίπεδαμονοξειδίου του αζώτου επηρεάζουν τις ημικρανίες. Στο μέλλον, ελπίζουν ότι ίσως προλαμβάνουν τις ημικρανίες με το κατάλληλο αντιβακτηριακό, πιθανώς με μορφή στοματικού διαλύματος.

Newsroom ΔΟΛ