Το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας κέρδισε η ελληνική εργασία που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας, που διεξήχθη στη Ρώμη (27-31/8), με τη συμμετοχή 35.000 ειδικών από όλον τον κόσμο. Μάλιστα, η μελέτη για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης με την επεμβατική μέθοδο της κατάλυσης της συμπαθητικής νεύρωσης των νεφρικών αρτηριών, βραβεύθηκε από την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου.

Η εργασία που παρουσιάσθηκε από τον αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας Κωνσταντίνο Τσιούφη και υπεύθυνο της Μονάδας Υπέρτασης της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Αθηνών (υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Δ.Τούσουλη) αναδεικνύει την ασφάλεια και την αποτελεσματικοτήτα της μεθόδου στην ελάττωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με σοβαρού βαθμού υπέρταση (συστολική αρτηριακή πίεση >160 mmHg) παρά τη χρήση τριών ή περισσοτέρων φαρμάκων στις μέγιστες δόσεις.

Τα οφέλη της κατάλυσης

Στη μελέτη συμμετείχαν ασθενείς από τέσσερα Καρδιολογικά Κέντρα στη χώρα μας («Ιπποκράτειο» Αθηνών, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και Ηρακλείου, ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης) και διαπιστώθηκε ότι μετά την κατάλυση (τροποποίηση του συμπαθητικού τόνου) η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά 30 mmHg στους έξι μήνες και αυτή η μείωση διατηρήθηκε στο 1 χρόνο παρακολούθησης.

Στο σύνολο των ατόμων που έλαβαν μέρος στην καταγραφή 1 στους 2 μείωσε τις δόσεις των φαρμάκων που έπαιρνε, ενώ 2 στους 3 ελάττωσαν και τον αριθμό των αντιυπερτασικών φαρμάκων. Επίσης, η ασφάλεια της μεθόδου αποδείχθηκε και σε αυτή τη μελέτη όπως και σε αντίστοιχες σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς να προκληθούν επιπλοκές στις αρτηρίες ή στους νεφρούς.

Συνολικά το 85% των συμμετεχόντων ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία με σημαντική ελάττωση της αρτηριακής πίεσης τόσο στο ιατρείο όσο και στην 24ωρη καταγραφή αρτηριακής πίεσης (holter πίεσης).

Όπως μας σημείωσε ο κ. Τσιούφης, «οι ασθενείς κάτω των 65 ετών, οι παχύσαρκοι ασθενείς και αυτοί με υψηλά επίπεδα πίεσης είναι αυτοί που ωφελούνται περισσότερο από την απονεύρωση».

Να σημειωθεί ότι, η έρευνα συνεχίζεται (και το «Ιπποκράτειο» πρωτοστατεί στον τομέα αυτό) ώστε να διαπιστωθεί αν η μέθοδος μπορεί να εφαρμοσθεί και σε αρχικότερα στάδια της υπέρτασης, ώστε ο ασθενής να αποφύγει τη φαρμακευτική αγωγή ή να λαμβάνει λιγότερα φάρμακα και σε μικρότερες δοσολογίες.


Newsroom ΔΟΛ