από metereologos.gr
Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018
 

Τοξικές χημικές ουσίες εμπεριέχει ο ατμός των ηλεκτρονικών τσιγάρων

Είναι ερεθιστικές για το αναπνευστικό σύστημα ή και καρκινογόνες - τα επίπεδά τους επηρεάζονται από τη θερμοκρασία, τον τύπο και την ηλικία των συσκευών
Τοξικές χημικές ουσίες εμπεριέχει ο ατμός των ηλεκτρονικών τσιγάρων
Και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ανθυγιεινά, αναφέρει νέα μελέτη
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Μπέρκλεϊ, Καλιφόρνια 

Όλες οι συσκευές ηλεκτρονικού καπνίσματος αναδίδουν επιβλαβείς χημικές ουσίες, τα επίπεδα των οποίων επηρεάζονται άμεσα από παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, ο τύπος και η ηλικία της συσκευής, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Environmental Science and Technology.

«Οι διαπιστώσεις στις οποίες καταλήξαμε μπορεί να είναι σημαντικές τόσο για τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων, όσο και για τους δημόσιους φορείς υγείας που επιθυμούν να μειώσουν τις απειλές για την υγεία των πολιτών» υποστηρίζουν οι ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου «Lawrence Berkeley» στην Καλιφόρνια.

Τα συμβατικά τσιγάρα τελείως ανθυγιεινά, τα ηλεκτρονικά ανθυγιεινά

«Οι υπερασπιστές των ηλεκτρονικών τσιγάρων υποστηρίζουν ότι οι εκπομπές τους είναι πολύ χαμηλότερες από των συμβατικών τσιγάρων και άρα είναι προτιμότερο να είναι κανείς ατμιστής αντί καπνιστής. Θα τολμούσα να πω πως σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό ισχύει, όπως για παράδειγμα για καπνιστές που δεν μπορούν να διακόψουν την επιβλαβή συνήθεια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ειναι μια υγιεινή επιλογή. Τα συμβατικά τσιγάρα είναι τελείως ανθυγιεινά και τα ηλεκτρονικά είναι ανθυγιεινά» εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Χιούγκο Ντεσταϊλλατς.

Σε εργαστηριακά πειράματα που έκαναν οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η διάσπαση της προπυλενογλυκόλης και της γλυκερίνης (δύο διαλυτικών που εμπεριέχονται στα περισσότερα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων), λόγω θερμοκρασίας, προκαλεί την εκπομπή τοξικών χημικών ουσιών, όπως η ακρολεϊνη, η ακεταλδεΰδη και η φορμαλδεΰδη. Και οι τρεις αυτές ουσίες είναι είτε ερεθιστικές για το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου, είτε καρκινογόνες.

«Η κατανόηση των μηχανισμών μέσω των οποίων σχηματίζονται αυτές οι ουσίες είναι πολύ σημαντική. Ο ένας λόγος είναι για ρυθμιστικούς σκοπούς και ο άλλος κατασκευαστικός, δηλαδή να φτιάξεις πιο ασφαλείς συσκευές ατμίσματος» λέει ο Ντεσταϊλλατς.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι τα επίπεδα των επιβλαβών χημικών ουσιών στον ατμό των ηλεκτρονικών τσιγάρων αυξάνονταν μεταξύ των πρώτων ρουφηξιών και των τελευταίων, καθώς ζεσταινόταν η συσκευή, και με κάθε χρήση της συσκευής επίσης.


Newsroom ΔΟΛ
Ιατρική – Βιολογία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    Βρήκαμε άλλο μπαμπούλα. | 29/07/2016 13:04
    Μιας και υπάρχει τόσο "ενδιαφέρον" για την υγεία του κόσμου, θα δημοσιεύσετε και καμιά έρευνα για τις επιπτώσεις: - αρωματικών υδρογονανθράκων σε βεζίνη - πρόσθετα υποκατάστατα μολύβδου σε "πράσινη" βενζίνη - εκπομπές τοξικών από την άσφαλτο - πρόσθετα σε τρόφιμα - φυτοφάρμακα - εντομοκτόνα - πλαστικές συσκευασίες - βαφές - ακρυλικά υλικά -κλπ κλπ κλπ κλπ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ! Μόνο για το τσιγαράκι "καιγόσαστε".
    Δημήτρης Βουζουναράς
    απάντηση112