Το αλκοόλ δεν προκαλεί μόνο καρκίνο του ήπατος, αλλά συνολικά επτά μορφές καρκίνου σύμφωνα με μεγάλη ανασκόπηση στοιχείων που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Addiction.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, με επικεφαλής τη δρα Τζένι Κόνορ, μελέτησαν επιδημιολογικά δεδομένα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με καρκίνους στα εξής σημεία του σώματος: στοματοφάρυγγα, λάρυγγα, οισοφάγο, ήπαρ, παχύ έντερο, πρωκτό και μαστό.

5,8% των θανάτων από καρκίνο οφείλεται στο αλκοόλ

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η δρ Κόνορ «το αλκοόλ υπολογίζεται ότι έχει προκαλέσει περίπου μισό εκατομμύριο θανάτους από καρκίνο μόνο το 2012, δηλαδή το 5,8% των θανάτων εξαιτίας καρκίνου παγκοσμίως».

Οι ερευνητές επιβεβαιώνουν τη δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ των δύο παραμέτρων, καθώς και τη μερική αναστροφή του κινδύνου όσο μειώνεται η ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται. Φυσικά, ο μεγαλύτερος κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου σχετίζεται πάντα με την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση της υγείας αυτών που πίνουν μικρές ή μέτριες ποσότητες αλκοόλ.

Δοσοεξαρτώμενη σχέση

«Ο κίνδυνος μεγαλώνει, καθώς αυξάνεται η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται παγκοσμίως και συμφωνούμε ότι τα στοιχεία είναι αρκετά ισχυρά ώστε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως το αλκοόλ απευθείας προκαλεί καρκίνο» σχολιάζει η Σούζανα Μπράουν, επιστημονική σύμβουλος του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο.

Οι ακριβείς βιολογικοί λόγοι που το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαροι. Αλλά σύμφωνα με μια θεωρία το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA.

Τέλος η ανασκόπηση, που συμπεριέλαβε στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας από το Αμερικανικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο, το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο, τη Διεθνή Υπηρεσία για την Έρευνα του Καρκίνου και την Ομάδα Παγκόσμιας Επιβάρυνσης της Νοσηρότητας λόγω του Αλκοόλ, κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ παρέχει μεν προστασία έναντι της καρδιαγγειακής νόσου, χωρίς όμως να είναι αρκετά ισχυρός αυτός ο συσχετισμός.

Newsroom ΔΟΛ