από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 

Μήπως τελικά τα ζυμαρικά δεν παχαίνουν;

Μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια περιττών κιλών, υποστηρίζει νέα ιταλική μελέτη
Μήπως τελικά τα ζυμαρικά δεν παχαίνουν;
Και καλή μας όρεξη!
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα έρχεται να αποκαταστήσει την φήμη των ζυμαρικών, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο δεν παχαίνουν, αλλά μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια των περιττών κιλών.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου «Nutrition and Diabetes», ερευνητές του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed, με επικεφαλής τον δρα Γιώργο Πούνη, μελέτησαν στοιχεία από δύο μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που περιλάμβαναν συνολικά πάνω από 23.000 ανθρώπους στην Ιταλία.

Η δίαιτα της... μακαρονάδας

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι, η κατανάλωση ζυμαρικών δεν συνδέεται με αυξημένη παχυσαρκία. Αντίθετα, μπορεί να συμβάλλει στο αδυνάτισμα. Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν ζυμαρικά, είχαν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος (αναλογία βάρους/ύψους) και μικρότερη περίμετρο μέσης.

«Αντίθετα με ό,τι πολλοί πιστεύουν, τα ζυμαρικά δεν σχετίζονται με αύξηση του σωματικού βάρους» σχολιάζει ο κ.Πούνης, ο οποίος αποφοίτησε το 2008 από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και πήρε το διδακτορικό του στη διατροφική και καρδιαγγειακή επιδημιολογία το 2014 από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ. Από τις αρχές του 2015 είναι ερευνητής στο Neuromed.

«Ο πολύς κόσμος θεωρεί τα ζυμαρικά ακατάλληλα για απώλεια βάρους. Έτσι, ορισμένοι τα βγάζουν τελείως από τη διατροφή τους. Όμως η έρευνά μας δείχνει ότι αυτή δεν είναι σωστή αντίληψη» συμπληρώνει η Λίτσια Ιακοβιέλο, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής και Διατροφικής Επιδημιολογίας του Neuromed.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, μποορύν να καταναλώνουν άφοβα και ζυμαρικά, αλλά με μέτρο. Από την άλλη, τονίζουν ότι τα ζυμαρικά δεν πρέπει να συνοδεύονται με σάλτσες που περιέχουν αλάτι, ζάχαρη ή λίπη.




Newsroom ΔΟΛ
Ιατρική – Βιολογία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    Το κρέας παχαίνει | 06/07/2016 19:49
    Υπάρχουν άπειρες έρευνες που εξηγούν ότι το κρέας είναι αυτό που παχαίνει, πχ: http://betterliving.club/2015/11/24/δεν-παχαίνουν-υδατάνθρακες-αλλά-κρέα/
    George
    απάντηση00
     
     
     
    Και τότε? | 05/07/2016 17:13
    Και τότε γιατί κάθε φορά που τρώω μακαρόνια το ζάχαρό μου πάει στο Θεό? Και δεν μιλάμε για λιπαρή σάλτσα ή λιπαρό τυρί. Απλή νερόβραστη μακαρονάδα... Κάτι μας κρύβουν...
    gourmet
    απάντηση33
    Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
     
     
    μηπως τελικα τα ζυμαρικα δεν παχαινουν; | 05/07/2016 16:56
    Εχετε μεγαλο προβλημα να αναφερεστε σημερα τετοια εποχη οταν δεν εχουν να φανε και τρωνε απο τα σκουπιδια ο κοσμος τι παχαινει τον ανθρωπο; ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΑΡΑ ΣΑΣ!!!!!
    litsa.
    απάντηση216