Μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα έρχεται να αποκαταστήσει την φήμη των ζυμαρικών, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο δεν παχαίνουν, αλλά μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια των περιττών κιλών.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου «Nutrition and Diabetes», ερευνητές του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed, με επικεφαλής τον δρα Γιώργο Πούνη, μελέτησαν στοιχεία από δύο μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που περιλάμβαναν συνολικά πάνω από 23.000 ανθρώπους στην Ιταλία.

Η δίαιτα της… μακαρονάδας

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι, η κατανάλωση ζυμαρικών δεν συνδέεται με αυξημένη παχυσαρκία. Αντίθετα, μπορεί να συμβάλλει στο αδυνάτισμα. Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν ζυμαρικά, είχαν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος (αναλογία βάρους/ύψους) και μικρότερη περίμετρο μέσης.

«Αντίθετα με ό,τι πολλοί πιστεύουν, τα ζυμαρικά δεν σχετίζονται με αύξηση του σωματικού βάρους» σχολιάζει ο κ.Πούνης, ο οποίος αποφοίτησε το 2008 από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και πήρε το διδακτορικό του στη διατροφική και καρδιαγγειακή επιδημιολογία το 2014 από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ. Από τις αρχές του 2015 είναι ερευνητής στο Neuromed.

«Ο πολύς κόσμος θεωρεί τα ζυμαρικά ακατάλληλα για απώλεια βάρους. Έτσι, ορισμένοι τα βγάζουν τελείως από τη διατροφή τους. Όμως η έρευνά μας δείχνει ότι αυτή δεν είναι σωστή αντίληψη» συμπληρώνει η Λίτσια Ιακοβιέλο, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής και Διατροφικής Επιδημιολογίας του Neuromed.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, μποορύν να καταναλώνουν άφοβα και ζυμαρικά, αλλά με μέτρο. Από την άλλη, τονίζουν ότι τα ζυμαρικά δεν πρέπει να συνοδεύονται με σάλτσες που περιέχουν αλάτι, ζάχαρη ή λίπη.

Newsroom ΔΟΛ