Την ώρα που οι μάχες στο Euro της Γαλλίας κορυφώνονται μια νέα μελέτη ανατρέπει μια διαχρονική λαϊκή πεποίθηση ότι οι ποδοσφαιριστές είναι «ανεγκέφαλοι» τύποι που απλά τρέχουν πάνω κάτω και κλωτσάνε μια μπάλα. Σύμφωνα με την νέα μελέτη οι ποδοσφαιριστές και ειδικά εκείνοι που αγωνίζονται σε top επίπεδο έχουν εξαιρετική ευφυΐα.


Πολύ-επεξεργασία

Ο Βίνσεντ Γουόλς, νευροεπιστήμονας στο University College London σε άρθρο του στην επιθεώρηση «Current Biology» υποστηρίζει ότι να παίζεις ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο απαιτεί την πιο σκληρή, σύνθετη και απαιτητική εγκεφαλική εργασία που μπορεί να φέρει σε πέρας ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Σύμφωνα με τον Γουόλς οι ποδοσφαιριστές πρέπει να έχουν καλή μνήμη για να εκπαιδεύονται καταρχήν στις ατομικές τους ικανότητες και παράλληλα να μαθαίνουν την τακτική.

Πρέπει μετά να επεξεργάζονται και να συνδυάζουν αυτές τις ικανότητες και γνώσεις για να παίρνουν συνεχώς αποφάσεις την ώρα του ματς μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Πρέπει να σκέφτονται ταυτόχρονα πως θα αμυνθούν, πώς θα επιτεθούν, πως θα πασάρουν και θα σουτάρουν αλλά και πώς θα αποφύγουν μαρκαρίσματα και τραυματισμούς. Πρέπει την ίδια στιγμή να έχουν αυτοέλεγχο για να συγκρατούν τα νεύρα και την διαύγεια τους και για να κάνουν έξυπνη διαχείριση των δυνάμεων τους ώστε να μπορούν να μην κουράζονται γρήγορα και δεν αποδίδουν στην συνέχεια καλά. «Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια ανθρώπινη δραστηριότητα που έχει πιο πολλές απαιτήσεις από αυτή των ποδοσφαιριστών με εξαίρεση ίσως τους στρατιώτες που παίρνουν μέρος σε μάχες» αναφέρει ο Γουόλς.