Μια μέρα μετά την έναρξη του πιο ιστορικού τουρνουά τένις στον κόσμο, του Γουίμπλεντον, δημοσιεύονται τα αποτελέσματα μεγάλης μελέτης για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος τενίστας αν θέλει να κατακτήσει να βρεθεί στις κορυφαίες θέσεις διεθνώς και να κατακτήσει τρόπαια σε διάσημα τουρνουά.

Η μελέτη ανατρέπει το προφίλ των αθλητών του τένις που μέχρι σήμερα παρουσίαζαν μια εικόνα… fit αφού για να ανταπεξέλθουν στις σημερινές απαιτήσεις του σπορ η μελέτη αναφέρει ότι θα πρέπει να περνούν ατέλειωτες στο γυμναστήριο σηκώνοντας βάρη. Με απλά λόγια η νέα μελέτη λέει ότι οι πιο πετυχημένοι τενίστες είναι πλέον όλο και πιο μυώδεις.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουλβερχάμπτον, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλαν Νέβιλ, μελέτησαν τη σωματοδομή και τη φυσική κατάσταση όλων των παικτών σε όλα τα μεγάλα τουρνουά τένις ανά τον κόσμο.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ιδίως οι άνδρες τενίστες γίνονται σταδιακά πιο βαρείς και πιο μυώδεις. Όσους περισσότερους μυς έχει ένας τενίστας, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να ξεχωρίσει, πάντα βεβαίως σε συνδυασμό με την τεχνική του και άλλους παράγοντες.

Η μελέτη δείχνει ότι οι σημερινοί κορυφαίοι τενίστες δεν έχουν μεγάλη σχέση με αυτούς που διακρίνονταν πριν τέσσερις δεκαετίες και οι οποίοι ήσαν πολύ λεπτοί. Η τάση για «φούσκωμα» των μυών άρχισε στη δεκαετία του ΄80, επιταχύνθηκε στη δεκαετία του ΄90 και κορυφώθηκε γύρω στο 2010.

Το μυστικό

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, από άποψη φυσιολογίας, το μυστικό της επιτυχίας στο τένις σήμερα είναι ένας συνδυασμός δυνατών μυών και χαμηλού λίπους στο σώμα, πράγμα που επιτρέπει στους αθλητές να χτυπάνε τη μπάλα με μεγάλη δύναμη και ταυτόχρονα να είναι σβέλτοι στις αντιδράσεις τους.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, λόγω των περισσότερων ωρών στο γυμναστήριο, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι να τραυματισθεί ένας τενίστας. Στην περίπτωση των γυναικών, λίγες μπορούν να τα βγάλουν πέρα με την μυώδη Σερένα Γουίλιαμς. Όμως, σύμφωνα με τον Νέβιλ, στην περίπτωσή του γυναικείου τένις, ο παράγων της τεχνικής συνεχίζει να παίζει μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι στους άνδρες. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «European Journal of Sports Science».

Newsroom ΔΟΛ