Ενα βρετανικό εργαστήριο έχει καταφέρει να «εκριζώσει» οποιονδήποτε ζωϊκό παράγοντα από τις δοκιμές καλλυντικών κάνοντας το «Νο Αnimal Testing»…. απτή πραγματικότητα από κάθε άποψη. Το εργαστήριο XCellR8 χρησιμοποιεί εκμαγεία κυττάρων που προέρχονται από ανθρώπινο δέρμα το οποίο δωρίζουν άτομα που υποβάλλονται σε πλαστικές επεμβάσεις. Παρότι δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται μια τέτοια προσέγγιση, οι ειδικοί του XCellR8 υποστηρίζουν ότι η δική τους μέθοδος είναι επιστημονικώς πιο προχωρημένη από τις αντίστοιχές της που χρησιμοποιούνται σε άλλα εργαστήρια.

«Σε ό,τι αφορά τις δοκιμές για τους ερεθισμούς του δέρματος που προκαλούνται από τα καλλυντικά χρησιμοποιούνται κύτταρα τα οποία απομονώνονται από δέρμα ατόμων τα οποία έχουν υποβληθεί σε πλαστική επέμβαση. Τα ίδια τα άτομα που δωρίζουν τα κύτταρα δηλώνουν χαρούμενα που οι ιστοί τους χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς σκοπούς» σημείωσε η δρ Κάρολ Τρέζουρ η οποία ίδρυσε το XCellR8.

Δέρμα εργαστηρίου όπως το αληθινό

Ετσι λοιπόν από τα δείγματα που δωρίζονται απομονώνονται ανθρώπινα δερματικά κύτταρα και καλλιεργούνται στο εργαστήριο. «Αυτό που τελικώς παίρνουμε στα χέρια μιας είναι ένα τμήμα δέρματος εργαστηρίου στο οποίο, αν κάνει κάποιος μια τομή, θα δει ότι είναι σχεδόν ίδιο με το αληθινό ανθρώπινο δέρμα. Διαθέτει ακόμη και δερματικό φραγμό, οπότε μπορούμε να εφαρμόσουμε οποιονδήποτε τύπο καλλυντικού στην επιφάνειά του» εξήγησε η δρ Τρέζουρ. Προσέθεσε ότι τα μοντέλα δέρματος «επωάζονται» μαζί με δείγματα καλλυντικών προϊόντων ή και ξεχωριστών συστατικών των καλλυντικών ώστε να διερευνηθεί αν προκαλούνται βλάβες στο δέρμα σε κάποιο διάστημα χρόνου.

Αρκετές εταιρείες καλλυντικών έχουν ήδη αποστείλει συστατικά που χρησιμοποιούν ή επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν στα προϊόντα τους στο XCellR8 το οποίο έχει την έδρα του στο Τσεσάιρ, στη βορειοδυτική Αγγλία.

Χωρίς κανέναν ζωϊκό παράγοντα

Πρέπει να σημειωθεί ότι εναλλακτικές των δοκιμών καλλυντικών σε ζώα οι οποίες βασίζονται σε ανθρώπινα κύτταρα υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια. Ωστόσο η δρ Τρέζουρ διευκρίνισε ότι σε αυτές τις μεθόδους συνεχίζει να γίνεται χρήση κάποιων ζωϊκών παραγόντων, όπως εκχύλισμα από ήπαρ αρουραίου καθώς και ορός βοοειδών και αλόγων. Η μέθοδος του δικού της εργαστηρίου καταργεί οποιονδήποτε ζωϊκό παράγοντα. «Σε πολλές περιπτώσεις η καλλιέργεια των ανθρώπινων κυττάρων απαιτεί τη χρήση ζωϊκών παραγόντων όπως συστατικά του αίματος ή εκχύλισμα ήπατος ζώων. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ζώα συνεχίζουν να θυσιάζονται στον βωμό των καλλυντικών. Η μοναδικότητα του XCellR8 συνίσταται στο ότι εκριζώσαμε όλους αυτούς τους παράγοντες με αποτέλεσμα να διαθέτουμε ένα εργαστήριο το οποίο πράγματι δεν χρησιμοποιεί ζώα ή ζωϊκούς παράγοντες στις δοκιμές των καλλυντικών» είπε η ειδικός στο πρακτορείο Reuters.

Για το τεστ ευαισθησίας του ανθρώπινου δέρματος στα καλλυντικά, το εργαστήριο XCellR8 αντικατέστησε τον ορό βοοειδών που συνήθως χρησιμοποιείται με ανθρώπινο ορό και απέδειξε ότι οι δοκιμές είναι εξίσου επιτυχείς. Οι ειδικοί του εργαστηρίου προσάρμοσαν επίσης μια δοκιμή που δείχνει αν ένα συστατικό των καλλυντικών είναι γενοτοξικό (καταστρεπτικό για το γενετικό υλικό των κυττάρων) ώστε να χρησιμοποιούν αντί για ορό αλόγου και εκχύλισμα ήπατος αρουραίου ανθρώπινο ορό και εκχύλισμα ανθρώπινου ήπατος.

Το XCellR8 ήταν ένας από τους νικητές του Βραβείου Lush – ενός βραβείου της τάξεως των 250.000 λιρών Αγγλίας (περί τις 310.000 ευρώ) – το οποίο απονέμεται σε όσους συμβάλλουν στο να σταματήσει η χρήση ζώων σε δοκιμές.

Η δρ Κέιτι Τέιλορ, επιστημονική διευθύντρια στην οργάνωση Cruelty Free International που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ζώων, ανέφερε ότι η δουλειά που γίνεται στο XCellR8 αναμένεται να καταστήσει εντελώς περιττές τις δοκιμές σε ζώα από τη βιομηχανία καλλυντικών.

Τι ισχύει σε διάφορες χώρες

Υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τη χρήση ζωϊκών συστατικών από τη βιομηχανία καλλυντικών από το 2013. Ωστόσο οι δοκιμές σε ζώα είναι νόμιμες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Η Κίνα πάντως είναι η μόνη χώρα παγκοσμίως η οποία υποχρεώνει με νόμο τις εταιρείες καλλυντικών να δοκιμάζουν τα καλλυντικά σε ζώα προτού αυτά λάβουν έγκριση για να κυκλοφορήσουν στην αγορά, σύμφωνα με την Cruelty Free International.

Οι υπεύθυνοι του XCellR8 προσπαθούν τώρα να πείσουν κυβερνήσεις ανά τον κόσμο σχετικά με το ότι η προσέγγισή τους είναι εξίσου ακριβής με τις υπάρχουσες, ενώ παράλληλα καταργεί την ανάγκη θυσίας ζώων. Η δρ Τρέζουρ τόνισε ότι οι μέθοδοι του εργαστηρίου της παρέχουν μια πιο επιστημονική προσέγγιση σε σύγκριση με τις συμβατικές δοκιμές σε ζώα. «Προσπαθούμε να πείσουμε τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία ότι τα δικά μας τεστ είναι καλύτερα στο να προβλέψουν την ασφάλεια χρήσης των καλλυντικών σε ανθρώπους σε σύγκριση με τις παραδοσιακές δοκιμές σε ζώα» κατέληξε η ειδικός.