Η μέτρηση της χοληστερόλης στο αίμα μπορεί να γίνει και χωρίς να έχει προηγηθεί νηστεία τουλάχιστον οκτώ ωρών, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «European Heart Journal».

Οι υπέρμαχοι
Την αντίληψη αυτή ασπάζονται ήδη 21 επιστήμονες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής. Μεταξύ των επιστημόνων που συνηγορούν υπέρ της κατάργησης της νηστείας είναι η Γενοβέφα Κολοβού, διευθύντρια του Τμήματος Προληπτικής Καρδιολογίας του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη διεθνή σύσταση να καταργηθεί η νηστεία των οκτώ ωρών πριν τον έλεγχο της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπόργκε Νορντεστγκάαρντ του Τμήματος Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, ανέλυσαν στοιχεία για τουλάχιστον 300.000 άτομα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι -παρά τις ισχύουσες συστάσεις- δεν είναι αναγκαίο να απέχει κανείς από την κατανάλωση τροφής για τουλάχιστον οκτώ ώρες για να υποβληθεί σε έλεγχο του επιπέδου της χοληστερόλης στο αίμα.

Τα ευρήματα
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, είτε οι εθελοντές είχαν μείνει νηστικοί, είτε όχι, τα επίπεδα τόσο της ολικής χοληστερόλης, όσο και των τριγλυκεριδίων δεν διέφεραν. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν μία έως έξι ώρες μετά από φαγητό, ήταν παρόμοια με αυτά που έγιναν μετά από πολύωρη νηστεία.

«Θα μπορούσαμε από αύριο κιόλας να καταργήσουμε τη νηστεία χωρίς κανένα πρόβλημα. Απλώς τα διαγνωστικά εργαστήρια θα αλλάξουν τη διαδικασία και κανείς δεν θα χρειάζεται πια να μένει νηστικός. Το κάναμε ήδη στη Δανία και όλοι έμειναν ευχαριστημένοι με την αλλαγή αυτή», εξηγεί ο Δρ Νορντεστγκάαρντ.

Σπεύδει ωστόσο να επισημάνει ότι, η ανάγκη για νηστεία πριν την εξέταση μπορεί να συνεχίζει να υφίσταται για μερικές κατηγορίες ασθενών, όπως όσους έχουν συστηματικά υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, όσους πάσχουν από παγκρεατίτιδα και όσους παίρνουν φάρμακα που θα ανεβάσουν το επίπεδο των λιπιδίων στο αίμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου – με εξαίρεση τη Δανία από το 2009- έχει καθιερωθεί η νηστεία πριν την αιμοληψία. Όμως η πρακτική αυτή δημιουργεί προβλήματα σε αρκετούς ανθρώπους, όπως εργαζόμενους, πάσχοντες από διαβήτη, παιδιά, ηλικιωμένους κ.α.

Πάντως, η μελέτη επισημαίνει ότι η έως τώρα εμπειρία της Δανίας είναι άκρως θετική για ασθενείς, γιατρούς και διαγνωστικά εργαστήρια. Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι η ευκολότερη διαδικασία οδηγεί περισσότερους ανθρώπους να ελέγχουν πιο τακτικά τη χοληστερόλη τους, πράγμα που βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Newsroom ΔΟΛ