Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι τα μάτια των κροκοδείλων εξελίχθηκαν με τρόπο τέτοιο ώστε να τους βοηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό στην αναζήτηση τροφής. Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι «φτιαγμένα» με τρόπο τέτοιο ώστε όταν βρίσκονται στο ύψος της επιφάνειας της θάλασσας (δηλ. ο κροκόδειλος βρίσκεται κάτω από το νερό) να σαρώνουν κυριολεκτικά την περιοχή για τον εντοπισμό πιθανών θηραμάτων.

Η κρίσιμη διαφορά

Τη μελέτη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και τη δημοσιεύουν στην επιθεώρηση «Experimental Biology». Διαπίστωσαν ότι τα μάτια των κροκοδείλων έχουν μια ουσιώδη διαφοροποίηση σε μια βασική δομή που έχουν τα μάτια των περισσότερων ειδών.

Η δομή αυτή ονομάζεται κεντρικό βοθρίο και πρόκειται για μια μικρή περιοχή που περιέχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κωνίων στο μάτι. Η δομή αυτή είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση έχει και περιέχει πολλαπλά στρώματα κυττάρων του αμφιβληστροειδούς, συμπεριλαμβανομένων των φωτοϋποδοχέων του ματιού. Η δομή αυτή συνήθως έχει σφαιρικό σχήμα αλλά στα μάτια των κροκοδείλων σχηματίζει μια οριζόντια «γραμμή». Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές επιτρέπει στους κροκοδείλους να παρατηρούν όλη την περιοχή στην οποία βρίσκονται χωρίς να χρειάζεται να κουνούν καθόλου το κεφάλι τους και να γίνονται αντιληπτοί από πιθανά θηράματα. Επίσης τα μάτια των κροκοδείλων είναι έτσι κατασκευασμένα για να τους επιτρέπουν να βλέπουν έστω και πιο θολά ακόμη και κάτω από την επιφάνεια του νερού.