Επιστήμονες στην Ιαπωνία δημιούργησαν στο εργαστήριο δέρμα με όλη σχεδόν την πολυπλοκότητά του, το οποίο μεταμόσχευσαν με επιτυχία σε ποντίκια. Στο δέρμα υπάρχουν θυλάκια από όπου βγαίνουν τρίχες, καθώς επίσης ιδρωτοποιοί και σμηματογόνοι αδένες, καθιστώντας το έτσι το πιο εξελιγμένο εργαστηριακό δέρμα που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα.


Η μετατροπή

Η πρώτη ύλη για το δέρμα ήταν κύτταρα από τα ούλα των τρωκτικών, τα οποία -με τις κατάλληλες χημικές ουσίες- μετατράπηκαν σε πολυδύναμα βλαστικού τύπου κύτταρα. Τα τελευταία, με τη σειρά τους, αναπρογραμματίσθηκαν έτσι ώστε να δημιουργήσουν όλα τα στρώματα και τις δομές του φυσικού δέρματος. Τελικά, το δέρμα, αφού μεταμοσχεύθηκε στα πειραματόζωα, δημιούργησε μόνο του τις κατάλληλες συνδέσεις με τα νεύρα και τις μυικές ίνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Τακάσι Τσούτζι του Κέντρου Αναπτυξιακής Βιολογίας Riken και του Πανεπιστημίου Επιστημών του Τόκιο δήλωσαν ότι το επίτευγμά τους θα πάρει πέντε έως δέκα χρόνια για να εφαρμοσθεί σε ανθρώπους. Όπως είπαν, στόχος τους είναι να καλλιεργήσουν στο εργαστήριο ένα πλήρως λειτουργικό δέρμα από κύτταρα ασθενών που έχουν πέσει θύματα εγκαυμάτων, ώστε να μεταμοσχευθεί σε αυτούς. Κάτι τέτοιο θα είναι σαφώς ανώτερο σε σχέση με τις σημερινές τεχνικές μεταμόσχευσης δέρματος.

Οι εφαρμογές

Ακόμη, στο μέλλον τέτοια δέρματα εργαστηρίου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν -αντί για πειραματόζωα- από εταιρείες φαρμάκων και καλλυντικών για τον έλεγχο νέων προϊόντων. Μέχρι σήμερα η ανάπτυξη τεχνητού/εργαστηριακού δέρματος έχει συναντήσει μεγάλα εμπόδια από το γεγονός ότι είναι δύσκολο το δέρμα να διαθέτει όλα τα σημαντικά όργανα και λειτουργίες του φυσικού δέρματος. «Η νέα τεχνική επιτυγχάνει τη δημιουργία δέρματος, το οποίο απομιμείται τη λειτουργικότητα του φυσιολογικού ιστού. Πλησιάζουμε πλέον στο όνειρο να μπορέσουμε να αναδημιουργήσουμε στο εργαστήριο ένα πραγματικό δέρμα για μεταμόσχευση», δήλωσε ο Τσούτζι. Το επίτευγμα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Advances».

Newsroom ΔΟΛ