Την αίσθηση της αφής κατάφερε να ανακτήσει ένας ασθενής χάρη σε ρομποτικό ακροδάκτυλο που ανέπτυξαν ελβετοί και ιταλοί ερευνητές. Ο Ντένις Σόρενσεν, που έχει υποστεί ακρωτηριασμό του χεριού του μετά από έκρηξη πυροτεχνήματος το 2003, μπόρεσε χάρη στο τεχνητό μέλος να νιώσει σε πραγματικό χρόνο αν η επιφάνεια που άγγιζε ήταν μαλακιά ή τραχιά.

Οι αισθητήρες
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του New Scientist, οι ερευνητές από την Ελβετία και την Ιταλία, με επικεφαλής τον Σιλβέστρο Μικέρα της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EFPL) ανέπτυξαν το βιονικό ακροδάκτυλο που περιέχει ηλετρομηχανικούς αισθητήτες που αναμορφώνονται όταν ακουμπούν διάφορες επιφάνειες.

Οι αισθητήρες στέλνουν ηλεκτρικά σήματα σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και αυτός με τη σειρά του μετατρέπει τα σήματα σε αλληλουχία εντολών «on-off», διεγείροντας τα νεύρα του χεριού μέσω ηλεκτροδίων που είναι εμφυτευμένα στο άνω μέρος του. Τα πρότυπα διέγερσης μιμούνται αρκετά καλά την διέγερση που προκαλείται φυσικά όταν τα δάκτυλά μας αγγίζουν διάφορες επιφάνειες.

Για να δοκιμάσουν την λειτουργικότητα των αισθητήρων οι ερευνητές προσάρμοσαν το βιονικό ακροδάκτυλο σε έναν μηχανισμό που το κινούσε πάνω σε διάφορα κομμάτια πλαστικού με απαλή ή τραχιά αίσθηση. Το δάκτυλο είχε επίσης συνδεθεί με ηλεκτρόδια χειρουργικώς εμφυτευμένα στον βραχίονα του ασθενή. Όταν το τεχνητό ακροδάκτυλο κινούνταν ο Σόρενσεν βιώνε την αίσθηση της επιφάνειας και κατάφερνε να διακρίνει σωστά στο 96% του χρόνου αν η επιφάνεια ήταν μαλακή ή σκληρή. «Η αίσθηση που ένιωθα, έμοιαζε σχεδόν με αυτήν που θα είχα με το κανονικο χέρι μου» εξηγεί ο Σόρενσεν.

Οι δοκιμές
Οι ερευνητές δοκίμασαν το βιονικό ακροδάκτυλο και σε τέσσερα άτομα που δεν είχαν υποστεί ακρωτηριασμό, εισάγοντας ένα μόνο ηλεκτρόδιο στο άνω μέρος του χεριού τους. Οι εθελοντές κατάφεραν να διακρίνουν το είδος της επιφάνειας στο 77% του χρόνου.

Συγκρίνοντας μάλιστα την εγκεφαλική λειτουργία των υγιών εθελοντών με αυτή του ασθενή, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η αίσθηση αφής του τεχνητού ακροδάκτυλου ήταν πράγματι σχεδόν ίδια με την φυσική. Να σημειωθεί ότι, σε άλλη μελέτη που έγινε το 2014 στις ΗΠΑ, ειδικοί του Ιατρικού Κέντρου Βετεράνων στο Κλίβελαντ του Οχάιο κατάφεραν να αποκαταστήσουν την αίσθηση της αφής και πίεσης σε ακρωτηριασμένα άτομα τα οποία μπόρεσαν να τραβήξουν το κοτσάνι από κεράσι χωρίς να το λιώσουν.
Newsroom ΔΟΛ