Ενα επαναστατικό εμφύτευμα κατασκεύασαν ερευνητές στην Αυστραλία. Πρόκειται για μια «βιονική σπονδυλική στήλη» όπως κάποιοι ειδικοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το εμφύτευμα. Πρόκειται για ένα σύστημα που αποτελείται από μια συσκευή που τοποθετείται στον ώμο και ένα μικροσκοπικό στεντ που εμφυτεύεται στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του το σύστημα αυτό θα επιτρέψει σε παράλυτα άτομα να λειτουργούν προσθετικά μέλη με νοητικές εντολές.

Φουτουριστικό

Την συσκευή δημιούργησε ομάδα 39 επιστημόνων. Το στεντ εμφυτεύεται στον φλοιό του εγκεφάλου όχι με χειρουργική επέμβαση αλλά με καθετηρίαση μέσα από μια φλέβα του αυχένα, μια σχετικά απλή διαδικασία που διαρκεί λίγες ώρες. Το στεντ θα δέχεται ηλεκτρικά σήματα του φλοιού και θα τα προωθεί στην συσκευή στον ώμο. Η συσκευή θα μεταφράζει τα σήματα σε εντολές οι οποίες με την σειρά τους θα μεταδίδονται ασύρματα σε βιονικά μέλη ή εξωσκελετούς.

«Πρόκειται για το ιερό δισκοπότηρο στην έρευνα βιονικών συστημάτων» δήλωσε ο Τέρενς Ο Μπρίεν του Βασιλικού Νοσοκομείο της Μελβούρνης. Το σύστημα αφού περάσει τις απαραίτητες δοκιμές έχει προγραμματιστεί να τοποθετηθεί σε τρία παραπληγικά άτομα. Οι ερευνητές σχεδιάζουν ήδη το επόμενο βήμα τους αφού σε περίπτωση που το σύστημα τους αποδειχθεί λειτουργικό στους παραπληγικούς ασθενείς θα προσπαθήσουν να φτιάξουν ένα παρόμοιο για ασθενείς με προβλήματα όρασης. Να φτιάξουν δηλαδή ένα βιονικό μάτι!