Ο έρωτας απαιτεί θυσίες και συγκεκριμένα στην περίπτωση των μπλε σπίνων της Αφρικής απαιτεί τόσο καλή φωνή όσο και ιδιαίτερο ταλέντο στον… χορό! Για πρώτη φορά επιστήμονες από την Γερμανία και την Ιαπωνία με τη βοήθεια καμερών υψηλής ταχύτητας, κατέγραψαν τον αστραπιαίο χορό του φλερτ που πραγματοποιούν οι ερωτευμένοι αρσενικοί σπίνοι για να «ρίξουν» τα θηλυκά.

Στο πλαίσιο της μελέτης του Ινστιτούτου Ορνιθολογίας Μαξ Πλανκ και του Πανεπιστημίου Χοκαίντο και χάρη στις κάμερες υψηλής ταχύτητας που χρησιμοποιήθηκαν, οι ειδικοί κατάφεραν να δουν με τα μάτια τους κάτι που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι: ότι οι αρσενικοί σπίνοι (του είδους Uraeginthus cyanocephalus) προκειμένου να ζευγαρώσουν χορεύουν… κλακέτες.

Ο χορός των αρσενικών σπίνων είναι τόσο γρήγορος που δεν γίνεται αντιληπτός από τον άνθρωπο

Quick step στο κλαδί

Τα πλάνα ταχύτητας 20 χιλιοστών του δευτερολέπτου σε αργή κίνηση αποκάλυψαν μάλιστα, ότι ο χορός των σπίνων ήταν ακόμα πιο «παθιασμένος» όταν στο ίδιο κλαδί βρισκόταν ένας θηλυκός σπίνος. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι δονήσεις που προκύπτουν από τον ερωτικό χορό προσθέτει στην ιεροτελεστία του φλερτ ένα σημαντικό απτικό στοιχείο ικανό να δελεάσει τα θηλυκά. Στις λήψεις φάνηκε ακόμα ότι κατά την διάρκεια του χορού, τα αρσενικά έφεραν στο ράμφος τους ένα «δώρο» ή αλλιώς ένα κλαδάκι για την μελλοντική φωλιά που θα έχτιζαν με το θηλυκό.

«Πρόκειται για ένα πραγματικά σπάνιο φαινόμενο, ότι δηλαδή τα ωδικά αυτά πτηνά παράγουν μη φωνητικούς ήχους» αναφέρει ή κύρια συγγραφέας της μελέτης δρ Μασάιο Σόμα, από το Πανεπιστήμιο Χοκάιντο, στην Ιαπωνία. «Κάποια είδη παράγουν μη φωνητικούς ήχους με τα φτερά τους, αλλά συνήθως δεν χρησιμοποιούν τα πόδια τους».

Κατά τη διάρκεια του φλερτ, ο αρσενικός σπίνος δωρίζει ένα κλαδάκι στον θηλυκό για το χτίσιμο της φωλιάς

Φλερτ με τραγούδια και χορούς

Το χορός των σπίνων, που θυμίζει quick step, έχει εντυπωσιάσει τους ειδικούς. «Είναι μια πραγματική έκπληξη» αναφέρει ο δρ Μάνφρεντ Γκαρ ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης από το Ινστιτούτο Ορνιθολογίας Μαξ Πλανκ, στην Γερμανία. «Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα είδη που να επιδίδονται σε παρόμοιες πρακτικές, ωστόσο για την ώρα δεν έχουμε δει κάτι αντίστοιχο».

Όπως εξηγούν οι ειδικοί με δημοσίευσή τους στην ανοιχτή επιθεώρηση «Science Reports», μέχρι τώρα επικεντρώνονταν στη μελέτη του τραγουδιού των σπίνων. Τους γεννήθηκε παρόλα αυτά η επιθυμία να μελετήσουν επιπλέον και τον χορό του φλερτ του συγκεκριμένου είδους και τότε τα αποτελέσματα ήταν, σύμφωνα με τους ίδιους, γοητευτικά.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν 16 μπλε σπίνοι της Αφρικής (γνωστοί και ως blue capped Cordonblue), οκτώ αρσενικοί και οκτώ θηλυκοί. Από αυτούς επελέγησαν τυχαία ζευγάρια τα οποία παρέμειναν στον ίδιο χώρο για πολλαπλά διαστήματα διάρκειας δύο ωρών, τα οποία απέδωσαν κινηματογραφικό υλικό διάρκειας 200 ωρών.

«Η καταγραφή της συμπεριφοράς τους δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση καθώς πρόκειται για πτηνά που είναι ιδιαίτερα επιλεκτικά όταν ψάχνουν ταίρι και τα αρσενικά φλερτάρουν μόνο τα θηλυκά που τους αρέσουν» εξηγεί η δρ Σόμα. Αυτό, προσθέτει, τους ανάγκασε να δοκιμάσουν πολλαπλούς συνδυασμούς μέχρι να καταφέρουν να φτιάξουν ζευγαράκια που θα ξεδίπλωναν το χορευτικό «ταλέντο» των αρσενικών.