Ένα τοσοδούλι μυγάκι που τρέφεται με σάπια φρούτα κερδίζει την παράξενη πρωτιά του μεγαλύτερου σπερματοζωάριου στο ζωικό βασίλειο – είναι 20 φορές μακρύτερο από το σώμα του και 1.000 φορές μεγαλύτερο από τα ανθρώπινα σπερματοζωάρια.

Με μήκος που φτάνει τα 5,8 εκατοστά, τα σπερματοζωάρια της μύγας Drosophila bifurca φαίνονται ακόμα και με γυμνό μάτι. Για να χωρέσει μέσα στο αρσενικό μυγάκι, το σπερματοζωάριο παραμένει σφιχτά τυλιγμένο σαν ελατήριο.

Σύμφωνα με έναν γενικό κανόνα, επισημαίνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B», τα μικρόσωμα ζώα τείνουν να έχουν μεγαλύτερα σπερματοζωάρια από τα πιο μεγαλόσωμα.

Για παράδειγμα, το μήκος των σπερματοζωάριων είναι μόλις 30 μικρόμετρα (0,03 χιλιοστά) σε ορισμένες φάλαινες και 56 μικρόμετρα στους ελέφαντες.

Από την άλλη, όμως, τα μεγαλόσωμα είδη τείνουν να παράγουν περισσότερα σπερματοζωάρια. Σε κάθε εκσπερμάτιση, ένα ποντίκι απελευθερώνει μόλις 9,5 σχετικά μεγάλα σπερματοζωάρια, ενώ ένας ελέφαντας γύρω στα 200 δισεκατομμύρια.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Πώς εξηγούνται αυτές οι διαφορές ανάμεσα στα μεγαλόσωμα και τα μικρόσωμα είδη; Η εξήγηση πιθανότατα έχει σχέση με το υδραυλικό σύστημα των θηλυκών, λένε οι ερευνητές.

«Δεδομένου ότι οι ελέφαντες είναι μεγαλύτεροι από τα ποντίκια, φαίνεται ότι τα σπερματοζωάριά τους κινδυνεύουν περισσότερο να αραιωθούν ή να χαθούν στο μεγάλο ουρογεννητικό σωλήνα των θηλυκών. Με άλλα λόγια, ο αριθμός των σπερματοζωάριων είναι πολύ σημαντικότερος από το μέγεθός τους» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Στέφαν Λούεπολντ του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Αντίθετα, η αραίωση του σπέρματος είναι λιγότερο σημαντικό πρόβλημα σε μικρόσωμα είδη, κάτι που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την παραγωγή μεγαλύτερων σπερματοζωάριων που κολυμπούν ταχύτερα» πρόσθεσε.
Newsroom ΔΟΛ