Τον γύρο του κόσμου κάνει η ανακοίνωση του διάσημου αστέρα του Χόλιγουντ Τσάρλι Σιν ότι διαγνώσθηκε με AIDS. Πέρα από τις διάφορες… πικάντικες και κουτσομπολίστικες πτυχές της υπόθεσης το θέμα έχει και μια επιστημονική διάσταση. Ο ηθοποιός διαγνώσθηκε ότι πάσχει από AIDS πριν από τέσσερα έτη, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος την Τρίτη σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «Τοday Show», στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Υποστήριξε ακόμα ότι, μετά την θεραπεία που έλαβε έχει ξεπεράσει το πρόβλημα αφού βρίσκεται στην κατάσταση του «μη ανιχνεύσιμου ιικού φορτίου».

Τι σημαίνει όμως αυτό;

Μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο (ή αλλιώς αρνητικό ιικό φορτίο) σημαίνει ότι τα επίπεδα του ιού HIV στο αίμα είναι τόσο χαμηλά ώστε τα τεστ δεν μπορούν να τον ανιχνεύσουν. Όλα τα τεστ ιικού φορτίου έχουν ένα κατώτατο όριο κάτω από το οποίο δεν μπορούν να εντοπίσουν με εγκυρότητα τον HIV. Αυτό το σημείο λέγεται όριο ανίχνευσης και ποικίλει από τη μία διαγνωστική μέθοδο στην άλλη. Το γεγονός ότι τα τεστ δεν μπορούν να μετρήσουν τον HIV στο αίμα δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει εξαφανιστεί εντελώς.

Ο ιός μπορεί να είναι παρών στο αίμα ενός ασθενή αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες και γι’ αυτό το τεστ δεν μπορεί να τον εντοπίσει. Με άλλα λόγια, ακόμη και με «μη ανιχνεύσιμο» ιικό φορτίο κάποιος παραμένει οροθετικός και μπορεί να μεταδώσει τον ιό αν κάνει σεξ χωρίς προφυλακτικό. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εξετάσεις ιικού φορτίου μετράνε μόνο πόσος HIV κυκλοφορεί στο αίμα. Ακόμα και αν κάποιος έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο στο αίμα του δεν σημαίνει ότι το ιικό του φορτίο σε άλλα σημεία του σώματός του όπως οι λεμφαδένες ή το σπέρμα, είναι μη ανιχνεύσιμο.

Δείτε εδώ μια μεγάλη μελέτη για το μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο και εδώ τα πάντα για το ιικό φορτίο

Newsroom ΔΟΛ