Αμερικανοί ερευνητές ενδεχομένως και να βρίσκονται πολύ κοντά σε μια νέα μέθοδο πρόγνωσης του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα, μελετώντας τα τελομερή που προστατεύουν το DNA μας.

Μακριά τελομερή, μεγαλύτερος κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Human Molecular Genetics, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Επιστημών Δημόσιας Υγείας Μπράντον Πιρς, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με μακριά τελομερή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα, όχι όμως άλλων μορφών καρκίνου.

Τα τελομερή είναι τα προστατευτικά «καλύμματα» του DNA που εμποδίζουν τις βλάβες στα άκρα των χρωμοσωμάτων. Το μήκος των τελομερών φυσιολογικά κονταίνει με την κυτταρική διαίρεση.

Οι ερευνητές εδώ και χρόνια πιστεύουν ότι όσο μικρότερο το μήκος των τελομερών, τόσο πιο αρνητικό αυτό για την υγεία μας. Ωστόσο, αυτό φαίνεται να μην αφορά κάποιες μορφές καρκίνου.

Μελέτη για πέντε μορφές καρκίνου

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σικάγου ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 50.000 ασθενείς με καρκίνο και 60.000 άτομα χωρίς καρκίνο για να συγκρίνουν τη σχέση του μήκους των τελομερών και του κινδύνου εκδήλωσης πέντε μορφών καρκίνου: του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και του προστάτη.

Εν τέλει διαπίστωσαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ των μακριών τελομερών και του αυξημένου κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα, αλλά όχι για οποιαδήποτε άλλη μορφή καρκίνου.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα μακριά τελομερή συνεπάγονται και περισσότερους κύκλους κυτταρικής διαίρεσης από τα κοντά τελομερή. Τα κύτταρα έτσι ζουν περισσότερο και είναι πιθανότερο να εκδηλωθούν καρκινικές μεταλλάξεις.

«Η περίπλοκη σχέση μεταξύ τελομερών και καρκίνου πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος. Η μελέτη μας δίνει νέα στοιχεία για την αιτιολογική σχέση που μπορεί να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών στο μέλλον» υπογραμμίζει ο δρ Πιρς.


Newsroom ΔΟΛ