Ο κάθε άνθρωπος γερνά με τον δικό του βιολογικό ρυθμό. Μάλιστα, ορισμένοι μεγαλώνουν έως και τρεις φορές πιο γρήγορα από άλλους, σύμφωνα με πολυεθνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, το Ισραήλ και τη Νέα Ζηλανδία, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Γηριατρικής δρ Νταν Μπέλσκι του Κέντρου Γήρανσης του Πανεπιστημίου Ντιούκ, μελέτησαν σχεδόν 1.000 ανθρώπους, που είχαν γεννηθεί στην ίδια πόλη κατά τα έτη 1972-73.

Οι ερευνητές κατέγραψαν στοιχεία που αφορούσαν την υγεία και βιολογική κατάσταση των ατόμων (στις ηλικίες των 26, 32 και 38 ετών) βάσει 18 βιολογικών δεικτών οι οποίοι από κοινού αποκαλύπτουν πόσο αργά ή γρήγορα «τρέχει» το βιολογικό ρολόι κάθε ανθρώπου.

Με τον τρόπο αυτόν, αναφέρουν μέσα από την δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση, κατάφεραν να προσδιορίσουν την βιολογική ηλικία, που ήταν διαφορετική για κάθε άτομο από την χρονολογική ηλικία του. Προς μεγάλη τους έκπληξη μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα ηλικίας 42-43 ετών εμφάνιζαν βιολογική ηλικία η οποία κυμαινόταν από τα 28 έως τα 61 έτη.

Τικ-τακ…

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαδικασία της γήρανσης επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τον κάθε άνθρωπο, τόσο στα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους, όπως π.χ. τα μαλλιά, όσο και στα εσωτερικά χαρακτηριστικά, όπως π.χ. οι αρθρώσεις.

Οπως τονίζουν οι επιστήμονες, ενώ για αρκετούς ανθρώπους ένα ημερολογιακό έτος ισοδυναμεί περίπου με ένα βιολογικό έτος, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου από μια ηλικία και μετά, για κάθε ένα ημερολογιακό έτος επέρχεται φθορά στον οργανισμό αντίστοιχη με έως και τρία βιολογικά έτη.. Φυσικά, υπάρχουν και οι λίγοι τυχεροί που ο βιολογικός χρόνος είναι σχεδόν «παγωμένος», με αποτέλεσμα να δείχνουν πάντα νέοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι, η διαδικασία της γήρανσης είναι εν μέρει γενετική, με το 20% της διαδικασίας να μπορεί να αποδοθεί στα γονίδια. Οι περιβαλλοντικές και ψυχικές επιρροές φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες. Αλλά προς το παρόν παραμένει άγνωστο, κατά πόσο το βιολογικό ρολόι μεταβάλλει τον ρυθμό του (την ταχύτητα γήρανσης) στη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι ίσως κάποτε βρουν τρόπο να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης, ιδίως στους ανθρώπους που «κουβαλούν» ξεκούρδιστο βιολογικό ρολόι που τρέχει με αποτέλεσμα να γερνούν γρήγορα.

Newsroom ΔΟΛ