Επιστήμονες ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη, την οποία χαρακτήρισαν ως την αχίλλειο πτέρνα του ιού Έμπολα αφού φαίνεται ικανή να προσφέρει απόλυτη προστασία ενάντια στη μόλυνση από τον ιό.


Ο φραγμός

Η έρευνα που διεξήχθη σε ποντίκια επέτρεψε να βρεθεί ένα είδος «μοριακού φραγμού», ο οποίος εμποδίζει την διείσδυση του ιού Έμπολα στο εσωτερικό των κυττάρων. Αυτό υποστηρίζουν οι επιστήμονες που την πραγματοποίησαν και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά της στην αμερικανική επιθεώρηση «mBio».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ιός Έμπολα δεν μπορεί να μολύνει τον οργανισμό χωρίς να προσκολληθεί σε αυτήν την πρωτεΐνη που ονομάζεται Niemann-Pick C1 (NPC1), η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Χωρίς αυτήν, ο Έμπολα δεν μπορεί να αναπαραχθεί.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι η NPC1 λειτουργεί ως η αχίλλειος πτέρνα του ιού Έμπολα για τη μόλυνση. Ιδανικά, μελλοντικές έρευνες στους ανθρώπους που θα γίνουν βάσει των αποτελεσμάτων των εργασιών αυτών στα ποντίκια θα καταλήξουν στη δημιουργία σκευασμάτων εναντίον του ιού τα οποία θα στοχεύουν αποτελεσματικά την πρωτεΐνη NPC1. Αυτό θα επιτρέψει να εμποδιστεί η μόλυνση από τον Έμπολα, αλλά και από άλλους ιούς, όπως ο ιός του Μάρμπουργκ, που είναι πολύ παθογόνοι και εξαρτώνται επίσης από την πρωτεΐνη NPC1 για να πολλαπλασιαστούν» επισημαίνει ο Κάρτικ Σάντραν, αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή Γεσίβα στη Νέα Υόρκη, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Τα πειράματα

Τα ποντίκια αυτά, τα οποία ήταν γενετικά τροποποιημένα για να μην παράγουν την πρωτεΐνη NPC1, ήταν «απολύτως ανθεκτικά» στον Έμπολα, ενώ όλα τα άλλα προσβλήθηκαν από τον ιό, υπογράμμισε ο δρ Σάντραν.

Η έρευνα αυτή με τα ποντίκια είχε ως στόχο να επιβεβαιωθεί ότι η NPC1 παίζει πράγματι έναν σημαντικό ρόλο στην μόλυνση από τον ιό Έμπολα. Ωστόσο, όπως αποκάλυψαν οι επιστήμονες, η πρωτεΐνη αυτή είναι επίσης σημαντική για τη μεταφορά της χοληστερόλης στα κύτταρα.

Αυτοί που λόγω μιας γενετικής ανωμαλίας δεν παράγουν τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη υποφέρουν από τη νόσο Niemann-Pick (Νίμαν-Πικ). Τα κύτταρά τους φράσσουν από συσσώρευση της χοληστερόλης.

Παρότι μια θεραπεία που θα απέκλειε την πρόσβαση του ιού Έμπολα στην πρωτεΐνη NPC1 θα εμπόδιζε επίσης τη φυσιολογική μεταφορά της χοληστερόλης στα κύτταρα, «οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί δεν θα παρουσίαζαν κάποιο πρόβλημα ανεκτικότητας, καθώς θα λαμβάνεται μόνον για μικρό χρονικό διάστημα», σημείωσε παράλληλα ο Άντριου Χέρμπερτ, ιολόγος του Ιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου για τις Μολυσματικές Ασθένειες του Στρατού των ΗΠΑ (USAMRIID), ο οποίος μετείχε επίσης στην έρευνα.

Newsroom ΔΟΛ