Μπορεί το δέρμα μας να φαίνεται υγιές αλλά βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ουσιασικά έχει πολλές γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τον καρκίνο. Οι «αόρατες» στο ανθρώπινο μάτι γενετικές μεταλλάξεις αποδίδονται στην έκθεσή μας στον ήλιο.

Τα ευρήματα

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Science», οι ειδικοί του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger και της Μονάδας Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον δρα Ινίγκο Μαρτινκορένα, υποστηρίζουν ότι περίπου το 25% των δερματικών κυττάρων – δηλαδή ένα στα τέσσερα – διαθέτουν τουλάχιστον μία προκαρκινικού τύπου μετάλλαξη.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα δέρματος από τα βλέφαρα υγιών ατόμων, 55-73 ετών και διαπίστωσαν ότι κάθε κύτταρο του δέρματος που εκτίθεται συχνά στον ήλιο (όπως αυτά στα βλέφαρα), συσσωρεύει κατά μέσο όρο μία νέα μετάλλαξη σχεδόν κάθε ημέρα. Επιπλέον, κάθε κύτταρο στο δέρμα του προσώπου ενός υγιούς μεσήλικα φέρει χιλιάδες μεταλλάξεις.

Πάνω από 100 μεταλλάξεις ανά τετραγωνικό εκατοστό δέρματος

Έτσι, οι μεταλλάξεις αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου και τελικά μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση καρκίνου. Στα δείγματα που μελετήθηκαν, η γενετική ανάλυση αποκάλυψε πάνω από 100 προκαρκινικές μεταλλάξεις ανά τετραγωνικό εκατοστό υγιούς δέρματος. Οι μεταλλάξεις σχετίζονται κυρίως με τη συχνότερη και πιο εύκολα ιάσιμη μορφή καρκίνου του δέρματος και όχι με μελάνωμα.

Με αφορμή τα ευρήματα, οι επιστήμονες επισημαίνουν τη σημασία των αντηλιακών προϊόντων, ιδίως το καλοκαίρι και τις μεσημεριανές ώρες, καθώς και την ανάγκη να καλύπτει κανείς το δέρμα του όσο και όπως μπορεί, ώστε να εκτίθεται λιγότερο στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι προφυλάξεις αυτές ισχύουν τόσο για τα παιδιά που αναπτύσσουν νέο δέρμα, όσο και για τους ενήλικες που έχουν ήδη συσσωρεύσει αρκετές μεταλλάξεις.

Newsroom ΔΟΛ